Historisk arkiv

Maritim toppidrett i Møre og Romsdal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsråd Dag Terje Andersens kronikk i Sunnmørsposten fredag 27. oktober 2006

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap)

Maritim toppidrett i Møre og Romsdal

I dag foretas den offisielle åpningen av den maritme klyngen på Møre som Norwegian Centre of Expertise (NCE). Dette er en status som bare gis til de mest dynamiske forsknings- og industrimiljøene i Norge. En slik status innbærerer forpliktelser både for det lokale næringslivet, kompetansemiljøet og myndighetene. NCE er utviklet og driftes av Innovasjon Norge, SIVA og Norges forskningsråd.

Hvorfor har den maritime klyngen på Møre fått status som et slikt ekspertsenter? Forklaringen er enkel. Gunvor Ulstein har sagt: ”Vi konkurrerer når vi må og samarbeider når vi kan”. Denne innstillingen er viktig og har ført til at vi har satset på en moden klynge som operer globalt og er internasjonalt ledende. Bedrifter i regionen har lenge vært internasjonalt ledende i utvikling og bygging av fiskefartøy og fiskeriutstyr. På 70-tallet utviklet dette seg til en klynge som opererer globalt med fokus på produksjon til offshorevirksomhet. I dag ser vi at offshore rederiene er den viktigste drivkraften for innovasjon i klyngen.

Ved å gi ulike industrimiljø status som ekspertsenter, er regjeringen aktivt med på å drive fram næringsmiljøer som har spesielt gode forutsetninger for vekst. Miljøene skal bestå av internasjonalt orienterte bedrifter som har et stort potensial for innovasjon, økt samarbeid, internasjonalisering, forskning og utvikling. Dette er definitivt situasjonen på Møre. Og dette potensialet vil vi videreutvikle.

Bidrag til finansieringen utgjør en viktig del av statens innsats. Finansieringen kommer fra Nærings- og handelsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet. De statlige midlene skal bidra til å utløse utviklingspotensialet, som er å få flere bedrifter opp på et høyt internasjonalt nivå. Som alle toppidrettsutøvere vil være enig i: støtteapparatet rundt er nødvendig, men det er ikke tilstrekkelig. Til syvende og sist er det egen innsats som avgjør hva man får til.

Ekspertsenteret på Møre er i godt selskap. Seks klynger har til nå fått NCE-status: Ekspertsentret for undervannsteknologi i Hordaland, lettvektsklyngen på Raufoss, instrumenteringsklyngen i Trøndelag, systems engineering klyngen på Kongsberg og mikrosystemklyngen i Horten. Statusen som ekspertsenter skaper nye møteplasser for disse ledende klyngene. Det gir store muligheter for samarbeid på tvers av teknologi og næring, og det skaper muligheter for innovasjon.

Norge har lange maritime tradisjoner. Maritim næring sysselsetter 90 000 mennesker og skaper store verdier. Nylig ble Norge igjen en av verdens fem største skipsfartsnasjoner. Vi kontrollerer verdens nest største offshoreflåte, og hittil i år er det bestilt skip for rundt 24 milliarder kroner ved norske verft. Verftene har dermed ordrer liggende for over 40 milliarder kroner.

Samarbeid er en av grunnene til at vi er blitt så gode i Norge. Vi har krevende kunder i form av norske rederier som bestiller avanserte skip fra norske verft. Vi har lokale utstyrsleverandører som er flinke til å fange opp rederienes behov. Vi har en lang rekke maritime aktører som kjenner hverandre, som utfordrer hverandre og som stoler på hverandre.

Regjeringen satser på de maritime næringene. Jeg arbeider nå med å utvikle en maritim strategi. Samtidig er jeg opptatt av å ha en nær dialog med næringen og å legge til rette for sysselsetting og gode rammevilkår.

Regjeringen ønsker å bidra til økt forskning og innovasjon i maritim næring. Forskning og innovasjon er grunnlaget for at vi får til nødvendige omstillinger, at vi sikrer nasjonalt viktige næringer og at vi samtidig legger til rette for nytt næringsliv og nye arbeidsplasser.

Bedriften Skipsteknisk AS i Ålesund er den første bedriften som har fått støtte fra den nyetablerte ordningen for maritim utvikling under Innovasjon Norge. Ordningen er en del av regjeringens samlede innsats for å styrke verdiskapingen i maritim næring. I inneværende år økte vi bevilgningene til maritim forskning og utvikling gjennom ordninger under Innovasjon Norge og Norges forskningsråd med 50 millioner kroner. Til neste år øker vi bevilgningen med ytterligere 25 mill. kroner.

Behovet for kvalifisert arbeidskraft er en utfordring klyngen står midt oppe i. Konkurransen om studenter og arbeidskraft er sterk. Det er viktig både å sikre at de unge velger realfag og at de med relevant utdannelse ønsker å jobbe i de maritime næringer. Det er mange som konkurrerer både om de som skal velge utdannelse og de som har relevant utdannelse. Omdømme og profilering av de maritime næringer er nøkkelord her. Vi må formidle hvor viktig og spennende næringen er. Det maritime toppidrettssenteret på Møre har her en viktig jobb å gjøre.

Jeg ønsker NCE Maritime til lykke med åpningen og en spennende framtid i konkurranse og samarbeid.