Historisk arkiv

Muligheter for næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kronikk i Haugesunds Avis 15. mars 2006

For at vi skal ha noe å leve av i framtida, er vi avhengige av at det skapes verdier.Denne regjeringen bruker mer penger på forskning og utvikling i næringslivet enn noen regjering har gjort tidligere, skriver Odd Eriksen i Haugesunds Avis.

Muligheter for næringslivet

Av nærings- og handelsminister Odd Eriksen (Ap)

Jeg har merket meg at regjeringens næringspolitikk er blitt kritisert i Haugesunds Avis de siste ukene. Fremskrittspartiet er en av kritikerne, blant annet representert ved Øyvind Vaksdal. Han var tilstede da jeg besøkte Haugalandet i februar. Han sier at han er svært skuffet over innholdet i talen min, fordi jeg snakket om verdiskaping, næringsutvikling og innovasjon. Hvordan kan det ha seg?

For at vi skal ha noe å leve av i framtida, er vi avhengige av at det skapes verdier.

Denne regjeringen bruker mer penger på forskning og utvikling i næringslivet enn noen regjering har gjort tidligere. Bevilgningene til Forskningsrådet, Innovasjon Norge og SIVA (Selskapet for industrivekst) er økt med hele 507 millioner kroner fra saldert budsjett 2005. Dette betyr at vi nå kan gå inn med mer penger i flere forsknings- og utviklingsprosjekter i næringslivet. Dette vil bidra til at flere folk med gode ideer kan starte bedrift, og på den måten bidra til framtidas velferdssamfunn. Vårt mål er å sikre at folk har en jobb å gå til. Vi må legge grunnlaget for stadig å skape nye verdier. Mener Frp at dette er uviktig? Dette har høyeste prioritet hos de rød-grønne, men vi må huske at dette er et langsiktig arbeid. Merkelig nok virker det ikke som om opposisjonen er opptatt av dette.

Næringslivets viktigste betingelser for å kunne levere i et globalisert marked er stabile, forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser. Det er særlig viktig å føre en økonomisk politikk som bidrar til stabilitet og forutsigbarhet. Det vil regjeringen gjøre.

Vi har nå sittet med ansvaret i snart fem måneder, og vi kan allerede merke et skifte i retning av en mer aktiv næringspolitikk.

Rikelig tilgang på rimelig elektrisk kraft var en hovedgrunn til at de kraftforedlende bedriftene i sin tid ble etablert her i landet, blant annet på Karmøy. Kraft har i motsetning til tidligere perioder blitt en vare. EUs indre marked og EØS-avtalen har lagt nye rammer for organisering av kraftmarkedet i Europa og for statlig støtte til næringsvirksomhet. Nå løper myndighetsbaserte kraftavtaler ut. Rammebetingelsene svekkes. I resten av Europa møter store deler av industrien lignende utfordringer. Samtidig er det områder i verden som av ulike årsaker fortsatt kan tilby kraft til en lav pris. Produksjon flyttes dit, og dette skaper betydelige utfordringer for vår kraftforedlende industri. Regjeringen vil bidra til at disse utfordringene kan møtes. Vi vil arbeide aktivt for å finne ordninger som sikrer industrien kraft. Og vårt klare utgangspunkt er at vi kan få til dette på måter som ligger innenfor EØS-regelverket.

Vi må ikke glemme å tenke langsiktig. Derfor er Ap, Sp og SV i full gang med å utforme en næringspolitikk som vil legge grunnlaget for innovasjon og nye arbeidsplasser også i et lengre tidsperspektiv. Fordelen med en flertallsregjering er at vi kan jobbe systematisk og forutsigbart. Dette vil næringslivet, ansatte og norsk økonomi nyte godt av.

15. mars 2006