Historisk arkiv

Næringsutvikling og energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Næringsutvikling og energi

Innlegg i Adresseavisen 27. mars 2006

Næringsutvikling og energi er viktige temaer når SIVA-nettverket denne uken møtes i Molde. Lokaliseringen av årets arrangement er neppe tilfeldig. Ilandføringsanlegget for Ormen Lange reiser seg i disse dager på Aukra utenfor Molde. Dette er norgeshistoriens største utbyggingsprosjekt, og et tydelig bevis på at energiressursene våre danner grunnlag for nyskaping, næringsutvikling og vekst.

Norge er en energinasjon. Energi er en av de viktigste ressursene vi har, og de siste hundre årene har vi opparbeidet unik kompetanse og teknologi for å utnytte disse ressursene effektivt. Norske oljeselskaper er lokomotiver i utviklingen på norsk sokkel, og ledende også utenlands. Norsk leverandørindustri til olje- og gassektoren er også i verdensklasse. Tenk bare på utviklingen i oljeindustrien, på Snøhvit-eventyret og undervannsteknologien på Ormen Lange.

Kompetanse, teknologi, innovasjon og naturressurser vil være grunnlag for at det skapes verdier i norsk næringsliv i årtier framover. Det handler om det vi skal leve av i framtida. En viktig utfordring blir å trekke verdiskapingen ”inn på land”. Utgangspunktet må være at utvinning og bruk av naturressurser skal gi arbeidsplasser og aktivitet lokalt og regionalt. For størst mulig effekt må næringsliv, forskningsinstitusjoner og lokale, regionale og statlige myndigheter spille på lag.

Selskapet for industrivekst (SIVA) er en viktig brikke i dette arbeidet. SIVA er en nasjonal pådriver for innovasjon, verdiskaping og nye arbeidsplasser i hele landet.

Nettverksarbeid og investeringer i eiendom og innovasjonsselskaper er selskapets viktigste funksjoner. For 2006 har regjeringen fått vedtatt en økning i bevilgningen til SIVA på 30 millioner kroner, noe som setter selskapet i stand til å styrke satsingen på inkubatorvirksomhet, nettverksarbeid og norsk-russisk næringssamarbeid.

Gjennom mange års tilstedeværelse i Murmansk har SIVA bygd opp verdifull kompetanse som kommer norsk næringsliv i Barentsregionen til gode. SIVA etablerer nå i tillegg et innovasjonssenter i Arkhangelsk. Satsinger som dette vil gjøre norske underleverandører bedre rustet til å delta i utviklingen i regionen.

Økt innenlands bruk av gass er et tema jeg personlig er svært opptatt av. Norge er en av de største produsentene av naturgass i vår del av verden. Likevel utgjør innenlands bruk av gass bare én prosent av gassen vi samlet produserer. Dette er en stor utfordring.

Statoil og Shell har nylig presentert spennende planer om et gasskraftverk med CO 2-rensing på Tjeldbergodden. Gode løsninger for håndtering av CO 2 er viktig for å sikre kraft til industrien. Jeg tenker da spesielt på behovet for økt tilgang på kraft i Midt-Norge. Regjeringen ser nå på søknaden om å forlenge fristen for fullføring av det planlagte gasskraftverket i Skogn. Realisering av et gasskraftverk på Tjeldbergodden vil også være viktig for å møte det økte kraftbehovet.

Vi må tenke langsiktig. Den nye regjeringen har hatt ansvaret i snart fem måneder, og vi er godt i gang med å utforme en næringspolitikk som vil legge grunnlaget for nyskaping og arbeidsplasser også i et lengre tidsperspektiv. En flertallsregjering kan jobbe systematisk og forutsigbart. Dette vil næringslivet, ansatte og norsk økonomi nyte godt av.

SIVA er en viktig brikke i det langsiktige arbeidet, og jeg ser fram til å delta på SIVAs nettsamling denne uken. Energiressursene skaper eventyrlige muligheter for næringsutvikling. Ved å jobbe sammen kan vi klare å gjøre muligheter til virkelighet.