Historisk arkiv

Norge i utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Replikk av statssekretær Karin Yrvin i Aftenposten 7. juli 2006

- Norge kan ikke, og skal heller ikke, konkurrere med lavkostland på lønns- og arbeidsvilkår. Det vi kan konkurrere med, er kompetanse og kunnskap, et høyt utdanningsnivå, gode offentlige tjenester og god infrastruktur, skriver statssekretær Karin Yrvin i en replikk i Aftenposten fredag 7. juli.

Statssekretær Karin Yrvin

Norge i utvikling

Replikk i Aftenposten 7. juli 2006

Fossen forsøkte seg i Aftenposten 6. juli på en næringspolitisk analyse. Han ønsker en sterkere vektlegging på kunnskapsbaserte arbeidsplasser. Fossen erkjenner nok at dette ikke er ”enten eller”, vi må evne å utvikle arbeidsplasser, og skape nye kunnskapsbaserte arbeidsplasser samtidig. Det er særlig viktig å planlegge for fremtiden, nå når det går så bra i Norge.

Det har generelt vært en trend i industrien at sysselsettingen reduseres, men at produktiviteten øker. Norsk industriaktivitet møter utfordringer og foretar omstilling. Dette er krevende prosesser for arbeidstakerne og lokalsamfunn. Arbeidsmarkedstiltak gir arbeidstagerne trygghet, og gjør det mulig med omstillinger når det er behov for det. Derfor har det vært viktig å reversere kuttene i arbeidsmarkedstiltak og tilbakestille endringene i arbeidsmiljøloven. Det å sørge for den enkeltes trygghet for arbeid, må gå hånd i hånd med evnen til å omstille.

Tre av fire norske arbeidstakere arbeider i dag i tjenesteytende næringer. Det anslås at rundt 70 prosent av all verdiskaping i OECD-landene stammer fra tjenesteyting. De siste årene har veksttakten i denne sektoren faktisk vært sterkere enn i petroleumssektoren. Innovasjon er den fremste drivkraften for denne veksten. Regjeringen har økt støtten til næringsrettet forskning med nesten 400 millioner kroner.

Norge kan ikke, og skal heller ikke, konkurrere med lavkostland på lønns- og arbeidsvilkår. Det vi kan konkurrere med, er kompetanse og kunnskap, et høyt utdanningsnivå, gode offentlige tjenester og god infrastruktur. Offentlig sektor kan også være en del av innovasjonsprosessen, og derfor har vi økt bevilgningene til samarbeidsprosjekter mellom private og offentlige aktører. Samtidig vil vi utvikle nasjonale strategier innen de næringsområder hvor Norge har særlige fortrinn, som marin sektor, maritim sektor, energi, miljø og reiseliv.

Næringslivets viktigste rammebetingelse er imidlertid at det føres en forutsigbar og stabil økonomisk politikk. Regjeringen har tyngde til dette. Allikevel er ikke det å medvirke til makroøkonomisk stabilitet den eneste rammebetingelsen som politikere kan bidra med. Det er her den forrige og denne regjeringen har forskjellig kurs. Vi vil bidra til å utvikle nye arbeidsplasser og videreutvikle de vi har. Det er i dag vi legger fundamentet for fremtidens verdiskaping. Regjeringen har dette året lagt grunnlaget for en mer offensiv næringspolitikk.