Historisk arkiv

Verktøy for en aktiv næringspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Innlegg i Vårt Land 9. mars

Næringslivet er en viktig bærebjelke for at vi skal opprettholde velferden og sikre omsorgstjenester som gode sykehus og skoler for å nevne noe. For å oppnå dette må vi sikre gode rammebetingelser for næringslivet sier Odd Eriksen i en artikkel i Vårt Land 9. mars

- Verktøy for en aktiv næringspolitikk

Nærings- og handelsminister Odd Eriksens innlegg i Vårt land 9. mars 2006

I artikkelen” Her er verktøy næringsminister” tar Vårt land opp spørsmål rundt aktiv næringspolitikk.

Først vil jeg understreke at jeg setter pris på at folk engasjerer seg i et slikt viktig spørsmål som verdiskaping og arbeidsplasser. Næringslivet er en viktig bærebjelke for at vi skal opprettholde velferden og sikre omsorgstjenester som gode sykehus og skoler for å nevne noe. For å oppnå dette må vi sikre gode rammebetingelser for næringslivet. På de 140 dagene regjeringen har sittet har vi ført en langt mer offensiv og aktiv næringspolitikk sammenlignet med hva Bondevik II gjorde på fire år.

I artikkelen i Vårt land trekkes det fram forskning som et viktig verktøy for fremtidig verdiskaping i industrien og i næringslivet. Jeg er saktens enig og derfor bruker denne regjeringen mer ressurser på forskning og utvikling i næringslivet enn det har vært gjort noen gang tidligere. Bevilgningene til Forskningsrådet, Innovasjon Norge og SIVA er økt med hele 507 mill. kroner, eller nesten 29 pst. fra saldert budsjett 2005.

Økningen i bevilgningen til Norges forskningsråd betyr at vi nå kan gå inn med mer penger, og i flere prosjekter, og støtte store forsknings- og utviklingsprosjekter i næringslivet.

Bedrifter som f.eks Tomra, Hydro Aluminium Årdal Metallverk og Hydro Aluminium Raufoss er eksempler på bedrifter hvor Forskningsrådet nå går tungt inn med betydelige midler.

I Soria- Moria -erklæringen sier regjeringen at den vil øke bruken av forsknings- og utviklingskontrakter. I statsbudsjettet for 2006 er bevilgningen til forsknings- og utviklingskontrakter økt med 87,1 mill. kroner i forhold til bevilgningen i 2005, fra 157,5 til 244,6 mill. kroner.

Dette vil gi lønnsomme bedrifter og flere, og tryggere arbeidsplasser over hele landet.

Mye av verdiskapningen som betaler for velferden vår i dag kommer fra varer og tjenester som ikke fantes for 20 år siden. Mye av den verdiskapningen vi skal leve av om 20 år, vil komme fra produkter som ennå ikke er oppfunnet. Derfor er det viktig å satse på forskning .

Det foreslås videre i artikkelen at det må satses på næringsutvikling og gi mennesker med pågangsmot og skaperevne økonomisk drahjelp igjennom Innovasjon Norge og SIVA.

Det gjør vi. Vi har bevilget flere millioner kroner mer til disse statlige organisasjonene enn den forrige regjeringen gjorde.

Vi sikret økte bevilgninger til Innovasjon Norge med 307 mill. kroner i 2006.

Dette vil føre til at flere folk med gode ideer kan starte bedrift. Disse vil skape sine egne arbeidsplasser og arbeidsplasser for andre. Bedrifter vil få hjelp til å iverksette nye prosjekter og tilpasse seg nye utfordringer. Dette sikrer konkurransedyktig næringsliv og framtidige arbeidsplasser.

Vi har øremerket 10 millioner kroner av bevilgningen til Innovasjon Norge, til en egen entreprenørskapssatsing for kvinner. Her følger vi opp Soria-Moria- erklæringen.

Dette betyr at flere kvinner vil skape nye og lønnsomme arbeidsplasser for seg selv og andre.

Vi sikret SIVA et tilskudd på 30 mill. kroner til innovasjonsaktiviteter i 2006.

Dette vil skape og sikre lønnsomhet både på små og større steder i Norge. Flere trygge arbeidsplasser kan opprettes og opprettholdes.

Mulighetene som et tettere samarbeid med Nord-Vest Russland gir skal nå utnyttes bedre. Dette vil skape arbeidsplasser og levedyktige bedrifter i nord.

Det etterlyses flere typer verktøy i denne artikkelen. Av andre verktøy som jeg som næringsminister er ansvarlig for, nevnes eierskap til våre store nasjonale lokomotiv som Hydro og Telenor, Dnb NOR osv.

Regjeringen vil fremme en stortingsmelding om eierskapspolitikk våren 2006. Den vil trekke opp rammen for eierskapspolitikken, klargjøre målsettinger for det statlige eierskapet og klargjøre forventningene om at selskapene ivaretar samfunnsansvar.

Et siste verktøy som nevens er ny ervervslov. Jeg jobber nå med å vurdere om virkemidlene rettet mot nedleggingssituasjoner kan videreutvikles og forbedres. Vi ser på muligheten for nye tiltak, innenfor EØS-avtalens rammer.

  • Forskjeller mellom Norge og andre land om hvorvidt det er mer lønnsomt/enklere å legge ned virksomhet i Norge enn i andre land, skal kartlegges.
  • Det skal ikke være mer lønnsomt å legge ned virksomhet i Norge enn i andre land vi konkurrerer med.
  • Det er for tidlig å si noe konkret om utformingen av nye tiltak knyttet til nedleggingssituasjoner.

Jeg som næringsminister vil legge frem en sak for Stortinget når arbeidet er klart.

Dette er noen av mine verktøy. I tillegg satser regjeringen mer på samferdsel, på energi og på innenlands bruk av gass. Arbeidet er altså godt i gang med å fylle opp verktøykassa for en aktiv næringspolitikk.