Historisk arkiv

Et skapende, grønt Norge?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Av nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (A) og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV)

Står norsk næringsliv godt nok rustet for framtiden? I dag inviterer regjeringen til diskusjon om innovasjonspolitikk i Tønsberg: Selv om børsene svinger, står det bra til med norsk økonomi. Vi har lav arbeidsledighet og høy produktivitet. Næringslivet klarer seg godt og industrien har store ordrereserver.

Vestfold er intet unntak. Aktiviteten blomstrer innenfor steinindustrien, aluminiumsindustrien, næringsmiddelindustrien, mikroteknologi, miljø, offshore, kultur, og samferdsel. Det har vært en økning i bedriftsetableringer, og Vestfold er i dag Norges femte største eksportfylke. Antall konkurser og arbeidsledigheten har gått ned. Framtida ser lys ut. Tilsynelatende kunne alle vi som er opptatt av fremtidig verdiskaping bare sitte stille og foreta oss minst mulig. Det gjør vi imidlertid ikke. Og vi har heller ingen planer i den retning.

For fire år siden var det 150.000 arbeidsledige her i landet. Arbeidsledigheten i dag er historisk lav. Dette forteller med all tydelighet at vi ikke kan ta for gitt at verden ser lik ut om fire - fem år, eller ti - tyve år for den saks skyld. Norsk økonomi er liten og åpen. Vi merker alle hvordan globaliseringen og den teknologiske utviklingen øker presset for endringer i næringslivet og i samfunnet for øvrig.

Presset for endringer vil også komme fra annet hold. Miljøutfordringene tvinger oss til handling. Rapportene fra FNs klimapanel har vekket en hel verden. I panelet har man aldri tidligere vært sikrere på at klimaendringene er menneskeskapte. Isbreer, snødekke og permafrost forsvinner i store deler av verden. Havtemperaturen øker, det samme gjør gjennomsnittstemperaturen på land. Alt tyder på at klimaendringene skjer stadig raskere.

Regjeringen har som målsetting at Norge skal være klimanøytralt i 2050. Denne målsettingen blir ikke oppfylt av seg selv. Spredning av miljøgifter på tvers av landegrenser, og rent vann og ren luft til verdens befolkning er også store utfordringer. Vi har et globalt ansvar. Det gjelder myndighetene, hver enkelt av oss og hver enkelt bedrift. Mye av nøkkelen til en bærekraftig fremtid ligger utvilsomt hos bedriftene.

Dette ansvaret innebærer også nye muligheter. Gjennom utvikling og bruk av miljøteknologi vil varer og tjenester kunne produseres med mindre forbruk av ressurser, energi og skadelige kjemikalier. Dette fører isolert sett til færre utslipp og mindre avfall, men kan også gi lavere produksjonskostnader og økt konkurransekraft.

Klima- og miljøutfordringene er globale, og Norge synes å ha gode forutsetninger på en del viktige områder. Utvikling av internasjonalt ledende miljøteknologi kan derfor bidra til å bedre den globale miljøsituasjonen og samtidig legge til rette for fremtidig verdiskaping.

Vi kan - hvis vi vil - bryte forbindelsen mellom økonomisk vekst og miljøbelastning. En krevende stat må til hvis vi skal lykkes. Myndighetene må stille tøffe miljøkrav for å skape et marked for miljøteknologi. Dette er en miljøpolitikk som har gitt resultater. Utslippene av ozonnedbrytende stoffer er kraftig redusert, det samme er utslippene som bidrar til sur nedbør og vannkvaliteten er bedret.

Miljøgifter er en alvorlig trussel mot kommende generasjoner helse og mot miljøet og skal vi oppnå en trygg og giftfri fremtid må utslipp av slike stoffer reduseres. Regjeringen har fremmet en egen stortingsmelding hvor det tas en rekke grep for å beskytte mennesker og miljø mot helse- og miljøfarlige kjemikalier.

Det gjenstår derfor fortsatt mye arbeid. Men på viktige områder er vi på rett vei, og der hvor problemene er store er det mulig å snu utviklingen. La oss gjøre det sammen.

Næringslivet i Vestfold er på mange måter et eksempel til etterfølgelse. Fylket har flere bedrifter som er sterke på miljøteknologi. For eksempel er AnoxKaldnes i Tønsberg en bedrift som ligger langt framme når det gjelder rensing av avløps- og spillvann, med en egenutviklet teknologi som selges over store deler av verden. Bedriften deltar for øvrig i et spennende nettverk av teknologibedrifter innen vannrensing og -behandling i Tønsbergområdet som heter «Vannklyngen».

Til neste år legger regjeringen legger fram en stortingsmelding om innovasjon. I meldingen vil vi drøfte hva som er rimelige målsettinger for Norge på innovasjonsområdet. Vi vil se nærmere på Norges posisjon i den internasjonale arbeidsdelingen. Vi vil se nærmere på hvordan vi kan styrke den norske samfunnsmodellen - balansen mellom vår evne til å skape og dele - som et konkurransefortrinn. Vi vil gå dypere inn i hva det betyr for den enkelte ansatte at vårt næringsliv blir mer og mer internasjonalt og at stadig flere land satser mer på forskning og innovasjon. Og ikke minst vil vi se nærmere på hva miljøutfordringene betyr for hver enkelt og for næringslivet.

Veien kan føles lang mellom de som bestemmer og de som utøver. Regjeringen vil gjerne møte deg som kjenner næringslivets utfordringer på kroppen. Vi ønsker en bred prosess i dette arbeidet for å sikre at alle som har viktige budskap blir hørt. I dag inviterer vi derfor til innovasjonsverksted i Tønsberg - et møte mellom bedrifter, kunnskapsmiljøer innenfor miljø og politikere i regionen. Jeg ønsker en åpen debatt om innovasjonspolitikk i et grønt perspektiv og utfordrer næringslivet, forskningsmiljøer, aktørene i arbeidslivet og regionale myndigheter til å delta. Håpet er å finne fram til gode løsninger som kan bidra til å skape et robust, grønt næringsliv for et bærekraftig miljø i årene og tiårene fremover.