Historisk arkiv

Et skapende Norge?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kronikk i Sogn Avis 12. november 2007

Kronikk i Sogn Avis av og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) og nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) i forbindelse med regjeringens innovasjonsverksted i Førde 12. november.

Kronikk i Sogn Avis av  og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) og nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) i forbindelse med regjeringens innovasjonsverksted i Førde 12. november.

Er norsk næringsliv og offentlig sektor godt nok rustet for framtiden?  12. november inviterer regjeringen til diskusjon om innovasjonspolitikk i Førde.

Det står bra til med norsk økonomi. Næringslivet klarer seg godt, og industrien har store ordrereserver. For fire år siden var det 150 000 arbeidsledige her i landet. I dag er arbeidsledigheten historisk lav.

Også for Sogn og Fjordane begynner pilene å peke i riktig retning. Økningen av arbeidsplasser i privat tjenesteyting trekker yngre, velutdannede personer til fylket. Det er heller ikke vanskelig å finne gode eksempler på fremtidsrettet satsing, slik som etableringen av NorSun i Årdal eller det kunnskapsmiljøet som bygges opp i Måløy. Mange av de tradisjonelle bedriftene har klart en omstilling til morgendagens kunder på en glimrende måte. Men det trengs flere!

Ufordringene for landet som helhet er også mange:

Norsk økonomi er liten og åpen. Globaliseringen og den teknologiske utviklingen krever stadige endringer i næringslivet og i samfunnet forøvrig. Vi lever stadig lenger, og vi utdanner oss mer. Vi må dermed øke hver enkelt sin verdiskaping i den tiden han eller hun er i jobb.

Miljøutfordringene tvinger oss til handling. Rapportene fra FNs klimapanel har vekket en hel verden. Vi har et globalt ansvar. Det gjelder hver enkelt av oss, og hver enkelt bedrift. Regjeringens mål er at Norge skal være klimanøytralt i 2050.

Dette er noen av utfordringene vi må håndtere for at velferdssamfunnet skal utvikle seg på en bærekraftig måte. Både næringslivet og det offentlige må fornye seg i årene fremover, og vi tror det i mange tilfeller skjer best i samvirke.

Vi har god grunn til å være stolte av den nordiske modellen vi bygger vårt velferdssamfunn på, og det viser seg at en god offentlig sektor er en konkurransefordel for næringslivet. Derfor er arbeidet med å fornye og videreutvikle offentlig sektor viktig for å sikre verdiskapingen i fremtiden. Vi vil at offentlig sektor skal være et forbilde for næringslivet, for eksempel i miljøspørsmål, der vi nå stiller strenge krav til statlige virksomheter. Men det offentlige skal også gå foran ved å vise mangfold når det gjelder rekruttering av nye medarbeidere.

Også næringslivet må fornye seg. Dersom vi skal komme styrket ut av globaliseringen og den økende konkurransen i de internasjonale markedene, må næringslivet utvikle og ta i bruk ny kunnskap. Vi må sikre gode omstillingsprosesser som gjør at vi ikke mister viktig kunnskap på veien. Vi må ha en offentlig sektor som lokalt, regionalt og nasjonalt er en samarbeidspartner for næringslivet. Vi må drive næringspolitikk som ikke bare tar utgangspunkt i situasjonen i dag, men som ruster oss for endringer i lang tid fremover.

Innovasjon er en naturlig del av næringslivets daglige innsats for å skape verdier. Med den høye verdiskapingen vi har i dag, skulle en også tro vi har høy innovasjonsevne. Norske foretak scorer imidlertid lavt på internasjonale sammenlikninger av innovasjonsnivået. Det er i utgangspunktet bekymringsfullt. Samtidig kan det skyldes at norsk næringsliv er sterke innenfor bransjer som er mindre forsknings- og innovasjonsintensive. Det kan også skyldes at målingene ikke fanger opp all innovasjon i norske virksomheter.

Den ekstra veksten i BNP som skyldes økningen i oljeprisen de siste årene er utvilsomt en forklaring på at vi faller på disse statistikkene. Men kan vi av den grunn si at vi ikke innoverer nok? Er vi nødt til å skaffe oss et næringsliv som gjør at vi kommer høyt opp på innovasjonsstatistikken, sammen med våre naboland Sverige og Finland? Ikke nødvendigvis. Det vesentlige er at norsk næringsliv innoverer tilstrekkelig til at vi opprettholder høy verdiskaping og skaper robuste arbeidsplasser. Men er vi der i dag?

Neste år legger regjeringen fram en stortingsmelding om innovasjon hvor vi vil presentere en politikk for å fremme innovasjon og bærekraftig verdiskaping på lang sikt. Meldingen vil vurdere Norges posisjon i den internasjonale arbeidsdelingen, se nærmere på hvordan den norske samfunnsmodellen kan styrkes som konkurransefortrinn og drøfte hva miljøutfordringene betyr for hver enkelt og for næringslivet. Ikke minst vil vi gå dypere inn i hva det betyr for hver enkelt ansatt at næringslivet blir mer og mer internasjonalt og at stadig flere land satser mer på forskning og innovasjon. 

Fornyingsstrategien for offentlig sektor er akkurat lagt frem. Vi vet at fornyingsbehovet vil endre seg hele tiden. Nye utfordringer vil dukke opp og svarene vi har i dag vil ikke være de riktige i morgen. I arbeidet med å utvikle offentlig sektor er det viktig å ta folks ønsker og behov på alvor. Skal offentlig sektor gi innbyggerne og næringslivet det tilbudet de ønsker, må vi selvsagt sørge for at alle er med og påvirker utviklingen. Det gir oss styrke i fornyingsarbeidet. 

Veien kan føles lang mellom de som bestemmer og de som utøver. Regjeringen vil gjerne møte folk som kjenner næringslivets utfordringer på kroppen. Derfor inviterer vi til innovasjonsverksted i Førde mandag 12. november – et møte mellom virksomheter, kunnskapsmiljøer og politikere i regionen. Vi ønsker en åpen debatt om innovasjonspolitikk og utfordrer næringslivet, forskningsmiljøer, partene i arbeidslivet og regionale myndigheter til å delta. Håpet er å finne fram til gode løsninger som kan bidra til at både næringslivet og offentlig sektor blir robust i årene og tiårene fremover.