Nye Hydro
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet
Av nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap)
Tale/innlegg | Dato: 30.03.2007
Av: Tidligere nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Sammenslåingen mellom Statoil og petroleumsvirksomheten i Hydro dreier seg ikke bare om etableringen av StatoilHydro. Det dreier seg også om at Hydro videreføres som et betydelig aluminiumsselskap i internasjonal målestokk. Selskapet vil bli verdens femte største produsent av aluminium, og det tredje største børsnoterte aluminiumsselskapet.
Sammenslåingen mellom Statoil og petroleumsvirksomheten i Hydro dreier seg ikke bare om etableringen av StatoilHydro. Det dreier seg også om at Hydro videreføres som et betydelig aluminiumsselskap i internasjonal målestokk. Selskapet vil bli verdens femte største produsent av aluminium, og det tredje største børsnoterte aluminiumsselskapet.
Det selskapet som fortsetter under Hydro-navnet vil være et fokusert og sterkt aluminiumselskap. I tillegg vil selskapet ha en betydelig vannkraftproduksjon og videreføre Hydros satsinger på solenergi. Selskapet vil omsette for ca. 100 milliarder kroner per år og antagelig være blant de seks største selskapene på Oslo Børs.
Den omdannelsen som nå skjer sluttfører på mange måter en naturlig deling av den meget sammensatte virksomheten som Norsk Hydro utgjorde rundt år 2000. Ved utskillelsen
og børsnoteringen av Yara International i 2004 ble verdens ledende gjødselfirma etablert, med virksomhet i mer enn 50 og salg til mer enn 120 land.
I tillegg til virksomheten i StatoilHydro vil det altså stå igjen to betydelige industriselskaper, med en verdensomspennende virksomhet, som viderefører den mer enn 100-årige industritradisjonen fra Norsk Hydro.
Aluminiumsvirksomheten i Hydro er dels et resultat av virksomhet med røtter i Hydros egen satsing og det tidligere statlig eide Årdal og Sunndal Verk som Hydro overtok i 1983. Dels ble grunnlaget for dagens størrelse lagt ved oppkjøpet av det tyske VAW i 2002. Selskapet er et internasjonalt konsern med om lag 25 000 ansatte. Av disse vil 7000 ha sin arbeidsplass i Norge. Selskapet har viktige virksomheter blant annet i Sunndalsøra, Årdal, Høyanger, Karmøy, Magnor, Raufoss og Holmestrand. Noe av virksomheten på Raufoss og i Holmestrand kan få andre eiere, men selskapet vil fortsatt være et av de viktigste industrikonsernene i Norge.
Det ”nye” Hydro vil også være Norges nest største produsent av elektrisk kraft. Produksjonen fordeler seg på om lag 21 kraftstasjoner og er i sin helhet basert på vannkraft. Hydros produksjon utgjør i et normalår 9 TWh. Dette utgjør om lag åtte prosent av den samlede norske kraftproduksjonen. Investeringene som de siste årene er gjort innenfor solenergi vil også videreføres som en del av det ”nye” Hydro.
Staten vil fortsatt være en langsiktig og aktiv eier i selskapet. Regjeringen ønsker en solid norsk forankring for å sikre industriell kompetanse, videreforedling, arbeidsplasser og forvaltning av naturressurser. Vi ser det som viktig å opprettholde hovedkontorfunksjoner og forsknings- og utviklingsoppgaver i Norge. Regjeringen har ingen planer om å redusere statens eierskap i Hydro. Statens eierandel på 43,8 prosent skal opprettholdes.
Jeg viser til eierskapsmeldingen og vår klare ambisjon om videreforedling i Norge. Det nye selskapet vil, gjennom et rendyrket fokus på aluminiumsvirksomheten, ha gode muligheter til å realisere slike ambisjoner om videreforedling og bidra til trygge arbeidsplasser i Norge. Jeg forventer at Hydro arbeider aktivt med å utvikle virksomheten i Norge.