Historisk arkiv

Lansering av Norges konsept på EXPO 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nasjonalmuseet for arkitektur

Ambassadør Gao,
Kjære alle sammen,

Det er en glede for meg å være her i dag! Dette er den andre utstillingen her på det nye flotte nasjonalmuseet for arkitektur. Den første utstillingen var viet en av våre mest kjente arkitekter; Sverre Fehn, som jeg blant annet kjenner fra Hedmarksmuseet på Domkirkeodden ved Hamar.

Et annet verk tegnet av Fehn er Norges paviljong på EXPO 1958 i Brussel. Paviljongen vakte stor oppmerksomhet internasjonalt. Jeg er glad for at vi også kan se modell av Fehns paviljong på denne utstillingen.

Utstillingen som i dag åpnes på arkitekturmuseet viser de fem løsningsforslagene til Norges konsept og paviljong på EXPO 2010 i Shanghai. Blant dem vinneren som jeg gleder meg til å annonsere senere under arrangementet i dag.

Som et lite land, ofte ukjent land, i en stor og stadig mer globalisert verden, er det å skape oppmerksomhet på verdensutstillinger viktig. Norge må synes, bli lagt merke til.

Ingen er lenger i tvil om Kinas økende betydning – også for Norge. Samarbeidet mellom Norge og Kina er preget av stadig voksende aktivitet.

Regjeringen lanserte i fjor en Kinastrategi. Kinastrategien fokuserer på:

  • utvidet økonomisk samkvem
  • miljø og klima
  • demokrati og menneskerettigheter
  • velferd og den nordiske modellen og
  • samarbeid om internasjonale spørsmål

I disse dager er verdens oppmerksomhet rettet mot Beijing-OL. Og om bare to år skal Kina arrangere EXPO. Et EXPO som er den største verdensutstillingen i nyere tid.

Regjeringen har besluttet at Norge skal delta.

Norges deltakelse på EXPO 2010 er et samarbeidsprosjekt mellom offentlige og private aktører. Vi har et godt samarbeid med norsk næringsliv, og utvalgte næringslivsrepresentanter er derfor med i et interimstyre som forbereder Norges deltakelse. Interimstyret ledes av Henrik Madsen fra Det Norske Veritas.  Innovasjon Norge fungerer som sekretariat.

Jeg vil benytte anledningen til å takke Henrik Madsen og interimstyret for den jobben de har lagt ned i forberedelsene av vår deltakelse på EXPO 2010. 

Det er gledelig at flere sponsorer nå er på plass. Det Norske Veritas, Kongsberggruppen, Wilhelm Wilhelmsen, StatoilHydro og reiselivsnæringen har alle bekreftet at de vil delta i prosjektet. Dette viser at EXPO 2010 og Kina er viktig for norsk næringsliv.

Jeg ønsker at det gode samarbeidet skal fortsette gjennom hele prosessen.

Regjeringen og næringslivet kan sammen skape tidenes beste Norgesreklame for Kina, og for resten av verden. Deltakelsen på EXPO 2010 vil være sentral i vår langsiktige satsing på Kina.

Vi ønsker med vår deltakelse å:

  • profilere Norge
  • utvikle de bilaterale forbindelsene til Kina
  • promotere Norge som reisemål
  • styrke forsknings- og utviklingssamarbeidet med Kina
  • styrke det kulturelle samarbeidet
  • posisjonere norske bedrifter, store og små
  • og skape en møteplass for politikk og næringsliv

Valg av konsept for Norges deltakelse er derfor svært viktig.

De fem forslagene vi har mottatt er alle veldig spennende. Dere har ikke gitt evalueringsutvalget for konkurransen en lett jobb! Takk til alle som har bidratt til å gjøre konkurransen så spennende.

Jeg vil også takke evalueringsutvalget for det arbeid de har gjort med å vurdere de fem. Jeg vet at det er gjennomført en svært grundig og ryddig prosess.

Før jeg annonserer vinnerkonseptet vil jeg overlate talerstolen til Gunn Ovesen og Innovasjon Norge. Takk for oppmerksomheten!

--

Da er det en glede for meg å annonsere vinnerkonseptet!

Kunstneren Mai Cheng har uttalt om vinnerbidraget at overflaten på paviljongen danner bølger som innen feng-shui kalles ”dragens rygg”. Den gir assosiasjoner til vann i bevegelse. I Kina er dette et symbol på rikdom og harmoni. Feng-shui, som betyr ”vind og vann”, innebærer at man søker å få det man bygger til å passe inn i naturen. Dette er poenget med vinnerkonseptet; The Nature of Norway.
 

The Nature of Norway er et konsept utviklet av Helen&Hard, Melvær&Lien Idé-entreprenør og Sweco Grøner.

Bærekraft er en viktig del av det budskapet regjeringen ønsker å formidle på EXPO 2010. The Nature of Norway formidler dette på en svært interessant måte.

Konseptet legger vekt på bærekraft i alle ledd. Paviljongen er et landskap og en arena for opplevelser og læring knyttet til bærekraft. Det legges vekt på bærekraft gjennom valg av materialer, gjennom ressursbruk og energieffektivisering og gjennom etterbruk av paviljongen.