Historisk arkiv

Velkommen Fredriksen!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Blogg i NA24

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen inviterer John Fredriksen på en kaffe i sitt departement - les statsrådens første blogg i NA24.

Til John Fredriksen,
Kypros

Det er med forundring jeg ser skipsreder og investor John Fredriksen på TV 2 som uttrykker sin misnøye om sitt gamle fedreland, og påstår at «alt har blitt for dyrt og vi er ikke konkurransedyktige på eksport».

Kjære John Fredriksen, norsk økonomi går godt, og vi har nå bak oss fire år med sterk vekst. En så sterk vekst over en fireårsperiode må vi helt tilbake til 1970-tallet for å finne!

Dette skyldes bl.a. at vi har noen grunnleggende forhold på plass: Vi har høy verdiskaping, høy produktivitet, høy sysselsetting og lav arbeidsledighet.
 
På disse områdene ligger vi bedre an enn de fleste andre land i verden, bedre enn våre viktigste handelspartnere. Det viktigste vi kan gjøre, er å legge til rette for at ressursene i økonomien utnyttes på en best mulig måte. Slik kan vi legge grunnlag for høy verdiskaping og velferd også i framtiden. Påstanden om at Norge ikke er konkurransedyktig på eksport kan ikke leses ut fra siste års tall for utenrikshandelen. Fra 2005 til 2007 vokste eksporten utenom olje og gass med over 30 prosent.

Når det gjelder næringen som ligger deg nærmest, fremmet regjeringen i november i fjor Stø kurs, Regjeringens strategi for miljøvennlig vekst i de maritime næringer. Denne ble godt mottatt i næringen. Samtidig ble det vedtatt en ny skatteordning for rederiene  - en modell som er på høyde med de beste løsningene i andre europeiske land. Kombinert med nettolønnsordning som sikrer konkurransedyktighet og like vilkår sjøfolkene kan man si at rammevilkårene for skipsfartsnæringen aldri har vært bedre og mer forutsigbare.

Et av de større norske rederiene, Høegh Autoliners, har sagt at de nå vil flytte hjem til den nye rederiskatteordningen.  I årsrapporten for 2007 karakteriserer presidenten i Norges Rederiforbund, Trygve Seglem, Regjeringens politikk som et skipsfartspolitisk regime som er konkurransedyktig og fremtidsrettet.

Det er ingen dårlig attest og den vitner om en annen innstilling enn den Fredriksen gir uttrykk for. Jeg ønsker Fredriksen velkommen hjem til Norge, og til en kaffekopp her i nærings- og handelsdepartementet der vi kan tilby en grundigere gjennomgang av hvilke muligheter som finnes i her i landet, og hvorfor de som velger å satse fra Norge lykkes.

Med hilsen,
Nærings- og handelsminister
Dag Terje Andersen,
Norge

 

Lenke til bloggen på NA24