Historisk arkiv

Arbeidsplassene viktigst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Av nærings- og handelsminister Sylvia Brustad

Det var i fjor på denne tida det smalt ordentlig. Den 15. september gikk den amerikanske storbanken Lehman Brothers konkurs. Vi fikk det største økonomiske tilbakeslaget siden 30-tallet – finanskrisen. Det ble også starten på en historisk offensiv fra regjeringens side.

Også her i Hedmark har næringslivet merket omslaget fra oppgangstid til nedgangstid. Da jeg besøkte Moelven i august i fjor, slet bedriften med å skaffe nok folk. Bare noen uker etterpå var det nesten full stopp.  I januar var flere arbeidstakere fulltidspermitterte, og mange var gått ned i tre dagers arbeidsuke. Ledelsen fryktet for bedriftens fremtid.

Regjeringens tiltakspakke rettet mot bygg- og anlegg og mot kommunene, samt rentenedgang og fleksible permitteringsregler har hjulpet Moelven og mange andre bedrifter. Nå er folk tilbake i jobb igjen, blant annet i Forestia som jeg besøkte i forrige uke. Og Moelven er ikke et unntak. I Hedmark peker heldigvis mange piler i riktig retning. Det er optimisme blant de mange trebedriftene i regionen. Det samme gjelder bedriftene innen bygg og anlegg. Næringen forventer at regjeringens tiltakspakker kombinert med lavere rente vil få effekt utover høsten 2009. Reiselivsbransjen i Hedmark skiller seg positivt ut i forhold til resten av landet. Innlandet økte faktisk sin andel av overnattinger i første halvår sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Ingenting av dette er kommet av seg selv.

Vi har ført en aktiv politikk for arbeid og for å holde orden i norsk økonomi. Vi har reversert den forrige regjeringens forverringer av arbeidstakernes rettigheter, og heller styrket de. Kampen for å dempe den internasjonale krisens virkninger på Norge har vært vår største og viktigste utfordring dette året. Selv om Norge er blant de landene i verden med den laveste arbeidsledigheten, er den norske regjeringen blant de som har satt inn de sterkeste tiltakene for å holde folk i arbeid.

NHO og de borgerlige partiene har en nesten religiøs tilnærming til at skattelette er svaret på alle utfordringene næringslivet har. For oss blir dette altfor enkelt. Dersom vi ønsker at våre bedrifter skal kunne omstille seg, være nyskapende og utvikle ny teknologi, så trengs det midler til de store satsingene. Dette har vi gjort blant annet gjennom en satsing på Forskningsrådet, Innovasjon Norge, SIVA m.m.

Vi må tilpasse oss nye tider og behov. I de tidene vi nå befinner oss, er dette mitt aller viktigste budskap. Vi kan ikke bare forsvare oss mot krisen, vi må også fornye oss. De som greier seg best kommer til å vinne konkurransen. Satsing på kompetente medarbeidere og å utvikle produkter er alfa og omega for å kunne klare seg i framtiden. Derfor har da også regjeringen økt bevilgningene til forskning og utvikling hvert år siden vi tok over i 2005. Bare fra 2008 til 2009 øker støtten til innovasjon i næringslivet med 15 %.

Vi skal komme ut av denne krisa med et enda mer kunnskapsbasert næringsliv. Da får vi også et enda mer konkurransedyktig næringsliv.

Nylig lanserte vi en storstilt satsing på miljøteknologi - 100 millioner kroner - som bidrar til at vi får nye framtidsretta arbeidsplasser i Norge, og ikke skattelettelser som blir smurt tynt utover til både bedrifter som sliter og de som går godt. Vår regjering står for en aktiv og målretta næringspolitikk.