Historisk arkiv

Fornyelse nå!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Av nærings- og handelsminister Sylvia Brustad

”Fornyelse nå” høres ut som en 1. mai-parole og det kunne det også ha vært. Det er alltid behov for fornyelse og nyskaping i bedriftene, men i krisetider som vi opplever akkurat nå, er behovet større enn noen sinne. Skal vi komme styrket ut av denne situasjonen må nyskaping og innovasjon først på dagsordenen på alle arbeidsplasser!

Vi står godt rustet til å lykkes. Ikke bare er Norge mindre rammet av krisen og har større økonomiske reserver å bruke av enn mange andre land. Vi har også den norske modellen hvor det gode samarbeidet mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere gir oss store muligheter. Også i dette arbeidet har fagbevegelsen en viktig rolle å spille.

Omslaget i verdensøkonomien kom raskt og brutalt. Vi får stadig inn meldinger om bedrifter som nedbemanner eller legger ned. Det tar regjeringen svært alvorlig og vi skal gjøre hva vi kan for at flest mulig skal få beholde jobbene sine samtidig som det må skapes nye. Arbeid til alle er jobb nr 1 for regjeringen.

For et halvt år siden la regjeringen fram historiens første stortingsmelding om innovasjon. Meldingen handler ikke om hvordan vi skal møte de umiddelbare virkningene av finansuroen, men den viser oss veien videre. I en tid med uro og utfordringer må vi også evne og tenke langsiktig. Arbeidskraften er vår viktigste ressurs. Bedrifter som ikke ivaretar og videreutvikler medarbeidernes kompetanse vet at det blir tungt å bygge den opp igjen.   

Vellykket fornyelse er avhengig av samarbeid og fellesskapsløsninger på arbeidsplassene og nettopp dette er vi gode til her til lands. Gode og trygge arbeidsforhold er også en viktig forutsetning for å få dette til. Arbeidsgivere og arbeidstakere må videreføre de gode samarbeidstradisjonene, drøfte utfordringene og utvikle nye produkter eller nye tjenester.  

Norge har lange tradisjoner for å arbeide aktivt med såkalt medarbeiderdrevet innovasjon. LO og NHO har tatt initiativ til et 2-årig pilotprosjekt ved syv bedrifter i Østfold. Målet er å utvikle løsninger for å redusere klimautslipp fra disse bedriftene gjennom samarbeid og bred medvirkning. Erfaringene fra prosjektet vil regjeringen og partene i arbeidslivet bruke til å utrede flere tiltak som kan bidra til mer medarbeiderdrevet innovasjon i bedriftene.

Vi har lagt bak oss en periode med ekstremt høy vekst og denne situasjonen kunne ikke fortsette. Nå er det viktig å huske på at finanskrisen åpner for nye muligheter hvis vi greier å omstille oss. Men det forutsetter at vi tar de riktige grepene til riktig tid. Målet må være at vi skal komme ut av denne krisen med mer konkurransedyktige bedrifter og tryggere arbeideplasser.