Historisk arkiv

Gode arbeidsforhold for sjøfolkene gir større sikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Innlegg av statsråd Sylvia Brustad og statsråd Dag Terje Andersen

75 prosent av alle grunnstøtinger skyldes menneskelig svikt. Å sikre uthvilte sjøfolk med høy kompetanse og gode språkkunnskaper er derfor like viktig som en god oljevernberedskap og utfasing av tungolje.

Ulykken i Langesund og oljen langs Sørlandskysten i sommer er en påminnelse om hvor viktig det er å ha høye internasjonale krav til sikkerhet og miljø. Regjeringen Stoltenberg har hatt stor fokus på dette arbeidet og går bl.a. inn for en reell utfasing av tungolje også for Norskehavet og i Barentshavet fra 2015 for å unngå denne type forurensning i fremtiden.

Regjeringen Stoltenberg la frem forslag om at Norge, som første europeiske stat, skulle slutte seg til en internasjonal konvensjon om sjøfolks arbeids- og levevilkår, vedtatt av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Den nye konvensjonen regulerer alle vesentlige sider ved arbeids- og levevilkår på skip, for eksempel helsekrav, ansettelsesavtale, lønns-utbetaling, ferie og arbeids- og hviletid. Konvensjonen er en milepæl i det internasjonale arbeidet med å styrke rettigheter til sjøfolk globalt og den vil være et viktig bidrag for å begrense sosial dumping. Da Stortinget behandlet saken stemte FrP som eneste parti imot.

FNs sjøfartsorganisasjon (IMO) fastsetter internasjonale minimumskrav til kvalifikasjoner, vaktordninger og hviletid for sjøfolk.  Det pågår nå et arbeid i IMO hvor hviletidskravene skal harmoniseres med kravene i den nye ILO. Den 7-11 september i år skal disse viktige spørsmålene drøftes på IMO møte i London.  Det er uakseptabelt for Norge at det ikke settes krav til minimum hviletid for sjøfolk. Derfor har Norge nå foreslått det overfor IMO.

Undersøkelser viser at det er en klar sammenheng mellom sjøulykker og tretthet. Det er sikkerhetsmessig uforsvarlig å ikke fastsette en minste daglige hviletid til personell med sikkerhetsmessige oppgaver, for eksempel vakthavende styrmann.

Et viktig mål for Regjeringen er å sikre god helse, tilstrekkelig hvile, høy trivsel og et godt arbeidsmiljø om bord på skip. Dette vil bidra til at sjøfolk kan yte høyere kvalitet på arbeidet og dermed også bedre ivareta sikkerheten. I tillegg vil det være et viktig tiltak for å rekruttere flere sjøfolk og gjøre det mer attraktivt å jobbe til sjøs. Norge har vært – og skal fortsatt være – en pådriver for at sjøfolk verden over får bedre arbeidsforhold. Det er ikke overraskende, men allikevel trist at FrP svikter sjøfolkene og er imot dette viktige arbeidet.

Den borgerlige regjeringen fjernet i 2005 krav til arbeidstillatelse for utenlandske sjøfolk på utenlandske skip som går i norsk innenriksfart. Dette kravet har Regjeringen nå bestemt å gjeninnføre.  Derved gjennomfører vi et av tiltakspunktene i regjeringens maritime strategi og tiltaksplanen mot sosial dumping slik at norske sjøfolk vil få likeverdige konkurransevilkår i norsk innenriks sjøtransport.  Dette et viktig tiltak i arbeidet med å sikre norske maritime arbeidsplasser og kompetanse.

Regjeringen Stoltenberg har bidratt aktivt til å bedre sjøfolkenes arbeidsvilkår. Vi har kommet langt, men er vi ikke i mål. Vi trenger fire nye år!