Historisk arkiv

India - mulighetenes marked

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kronikk

Handelspolitikk: Regjeringen legger til rette for næringslivet med en ny strategi for Norges samarbeid med India.

Vi står på terskelen til et internasjonalt systemskifte. Etter sammenbruddet i fjorårets WTO-forhandlinger sa utenriksministeren at han hadde bevitnet fødselen av en ny verdensorden. En verdensorden der alle land – ikke bare USA og EU-landene – var til stede og krevde sin rett. En tilsvarende logikk vil ganske sikkert gjøre seg gjeldende under G20-møtet i Pittsburgh senere i år. Det har blitt mer og mer tydelig at vi beveger oss mot et multipolart internasjonalt system. I denne prosessen er India en viktig pådriver. India er en fremvoksende stormakt, og vil bare tilta i sin betydning for norske interesser i årene som kommer. Regjeringen lanserer derfor i dag en ny strategi for samarbeidet med India. 

En gryende stormakt

I India er hele 60 prosent sysselsatt i landbruket, og halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Det er imidlertid viktig å tenke på at India er så mye mer. Dagens India har delstater som er befolkningsmessig på størrelse med Brasil og Mexico! Dagens India er en viktig premissleverandør i WTO, og en særdeles viktig kompetanseleverandør til den høyteknologiske industrien. Den indiske økonomien har vokst med åtte prosent årlig siden årtusenskiftet, og en tallrik og høyt utdannet middelklasse legger grunnlaget for lyse fremtidsutsikter. Økonomisk, så vel som politisk og kulturelt, kan det se ut som om India nå vender tilbake til sin prekoloniale posisjon i verden. India er rett og slett en gryende stormakt, et land vi nå må sidestille med våre viktigste handelspartnere.

Det er mye som tilsier at India vil bli enda viktigere for Norge i årene som kommer. Nedgangen i verdensøkonomien har akselerert maktforskyvningen mot øst, og styrket Indias globale posisjon. Mens mange land i Vesten nå opplever vanskelige tider, anslår OECD at den indiske økonomien vil vokse med hele syv prosent i 2010. Landets indre markeder har uansett et stort potensial, relativt uavhengig av den internasjonale utviklingen. Også den politiske maktforskyvningen har implikasjoner for Norge. India er en selvbevisst aktør som i stadig større grad hever røsten i de store internasjonale samarbeidsfora. Sist, men ikke minst: India vender seg i stadig større grad mot Vesten. De nye stikkordene i New Dehli er pragmatisme og åpenhet for nye løsninger. Det revitaliserte økonomiske samarbeidet med Kina er ett eksempel. De nye broene mellom Washington og New Dehli et annet. Indias blikk er stødig rettet mot økonomisk samarbeid. I en tid hvor makt flyttes østover, og blikket rettes vestover, er det viktig at vi griper sjansen med begge hender.

En unik match

Det har nemlig aldri vært enklere å etablere seg i India enn i dag. Både myndigheter og selskaper har et genuint ønske om å skape ny vekst og velstand. Norge er i en spesielt heldig situasjon. Selv om vi er en liten aktør i global målestokk, er vår kjernekompetanse svært ettertraktet i India. Vi ser det innenfor maritime nisjeområder og offshore. I kjølvannet av en raskt ekspanderende økonomi følger et akutt energibehov, og indiske myndigheter tilrettelegger nå for utbygging av samtlige energiformer. Både på større dyp og til lands er det store muligheter for norsk næringsliv. Indias utbygging av infrastruktur er et annet spennende område. Selv om landet fra 1997 til 2007 doblet sitt nettverk av motorveier, vokser økonomien enda raskere. Dette åpner for norske entreprenører. Norge kan tilby det India trenger.

Regjeringen lanserer derfor i dag en strategi som vil legge til rette for økt næringslivssatsing i India. Hvordan gjør vi så det? Vi har lenge arbeidet aktivt overfor indiske myndigheter. De bilaterale kontaktene er gode, men vi ønsker å styrke disse på utvalgte områder hvor den gjensidige gevinsten kan bli stor. For det første vil vi styrke markedsadgangen for å sikre våre selskaper mest mulig forutsigbarhet. En ny bilateral skatteavtale er allerede fremforhandlet, og vi er godt i gang med frihandelsavtaleforhandlinger gjennom EFTA. Vi har fått signaler fra næringslivet om behovet for en mer effektiv behandling av arbeidsinnvandringssaker. Dette ønsker vi nå å gjøre noe med. På skipsfartssiden etableres det et prosjekt mellom myndigheter og næringsliv for å utvikle miljøvennlige skip som vil kunne bidra til å redusere klimagassutslippene. Vi vil også initiere et samarbeid for å fremme bedrifters samfunnsansvar. Dette er bare et knippe av tiltakene vi i dag lanserer. Med denne strategien ønsker vi å sende et tydelig signal til norsk næringsliv, som kan oppsummeres med ordene til den indiske ministeren, Kamal Nath: ”We no longer discuss the future of India. We say the future is India”.