Historisk arkiv

Tid for fornyelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Innlegg av nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (A)

Det er urolige økonomiske tider. Denne høsten har rentene økt og aksjekursene stupt. Flere slutter å bygge, og færre kjøper bolig. Virksomheter legger ned og arbeidsplasser går tapt. Folk frykter for jobbene sine og framtida. Og hvorfor? Årsakene ligger fjernt fra vår hjemlige hverdag: Feilslått utlånspolitikk blant amerikanske banker har bidratt til å føre verden ut i en omfattende finanskrise.

Situasjonen er alvorlig. Det oppleves dramatisk når finanskrisen skyller inn over oss. Å sikre arbeidsplasser og verdier er sak nummer en for regjeringen. Vi har allerede gjennomført flere omfattende tiltak. Vi vil legge fram en finanspolitisk tiltakspakke på nyåret, og vi vil sette i verk nye tiltak hvis det blir behov for det. Vi skal forsvare oss så godt vi kan for å dempe virkningene av krisen.

Men vi kan ikke bare forsvare oss. Vi må også fornye oss. Fornyelse har alltid vært viktig for økonomisk vekst. Tider som nå understreker viktigheten av å skape nye verdier som vi kan leve av – nå og i framtiden. Når verdier forsvinner, arbeidsplasser går tapt, og virksomheter blir lagt ned, må vi skape nye. Derfor er det viktig, kanskje viktigere enn noen gang, å gripe mulighetene og satse på innovasjon.

Verdier må skapes før de kan deles. Balansen mellom å skape og dele går som en rød tråd gjennom regjeringens politikk. Vi bygger flere barnehager og styrker innsatsen på utdanning, helse og sosiale ordninger. De samme velferdsordningene sikrer høy yrkesdeltakelse, et høyt utdanningsnivå og et sikkerhetsnett ved omstillingsprosesser. Resultatet er en ”positiv velferdsspiral”.

Regjeringen har lagt frem en stortingsmelding om innovasjon. Dette er den første i sitt slag noensinne. Det er vi stolte av. Og det er også på høy tid. Vi forankrer innovasjonspolitikken som et viktig område i Stortinget. Vi tar et overordnet grep, hvor innovasjon gjennomsyrer politikken vår på mange områder. For innovasjonspolitikk favner bredt. Dette gir kontinuitet og kraft i den videre satsingen på innovasjon. Meldingen inneholder en rekke tiltak for økt innovasjon i næringslivet, fornyelse i offentlig sektor og langsiktig kunnskapsoppbygging i økonomien.

Vi vil blant annet legge frem en handlingsplan for entreprenørskap i utdanningen, og se nærmere på om vi gjør nok for å stimulere til entreprenørskap blant seniorene i det norske samfunnet. Et annet tiltak er at vi i samarbeid med NHO og LO vil vurdere nye tiltak for å fremme medarbeiderdrevet innovasjon. Vi vil blant annet se nærmere på hvordan medarbeiderdrevet innovasjon kan utnyttes bedre i bygge- og anleggsbransjen.

Regjeringen er dessuten også opptatt av å styrke innovasjonsevnen i offentlig sektor, blant annet ved å vurdere om dagens insentiver for innovasjon i offentlig sektor er gode nok. Vi gjør også et grep for å styrke de kliniske enhetene for utprøving av nye legemidler og behandlingsmetoder i helsesektoren, i tillegg til at vi setter ned et utvalg som skal vurdere utfordringer og muligheter for innovasjon i omsorgssektoren.

Den private forskningsinnsatsen må økes. Samtidig vil regjeringen øke den offentlige forskningsinnsatsen og legge bedre til rette for kommersialisering av gode forretningsideer.  I forslaget til statsbudsjett for 2009 setter regjeringen inn et nytt gir i forskningspolitikken: Totalt foreslår vi å bevilge nærmere 20 mrd. kroner til forskning og utvikling i 2009. I dette ligger også økte bevilgninger til brukerrettede forskningsprogrammer, forskningsutstyr og -infrastruktur. Jeg er også stolt av at vi setter av 8 millioner kroner til et forprosjekt for å se på muligheten for å få på plass verdens mest moderne havlaboratorium. Det vil gi helt nye forskningsmuligheter, blant annet når det gjelder forskning på klimaendringene i nordområdene.  

I det siste har jeg fått signaler om at noen bedrifter reagerer på nedgangstidene ved å kutte investeringene i forskning, utvikling og innovasjon. Dette er urovekkende nytt. Disse bedriftene vil kanskje overleve krisen, men får lite å leve av når krisen er over. I næringslivet er det like enkelt som brutalt: Står du stille, løper konkurrentene fra deg.

I tider som nå kan fornyelse være den beste måten å overleve. Vi skal gjøre vårt. Og jeg tviler ikke på at virksomhetene vil gjøre sitt.