Historisk arkiv

Trenger vi et innovasjonsdepartement?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Innlegg i Dagsavisen

I Dagsavisen 25. august etterlyser tidligere finansminister Per Kleppe en sterkere satsing på innovasjon og nyskaping. Jeg deler Kleppes engasjement for økt innovasjon og nyskaping i Norge, men ikke nødvendigvis synet på hvordan vi skal få dette til. 

Innovasjonsmeldingen omfatter nær 200 tiltak for å fremme innovasjon i næringslivet og i offentlig sektor. Aldri er det satt av mer penger til innovasjonsfremmende tiltak enn det den rødgrønne regjeringen gjør nå! Et eksempel på dette er regjeringens rekordstore bevilgning på nærmere 20 mrd. kroner til forskning i 2009.

Kleppe argumenterer for behovet for en deling av Innovasjon Norge. Den siste tiden har det fra flere hold blitt rettet kritikk mot Innovasjon Norge. Kritikken går bl.a. på at man driver for lite med innovasjon og for mye med distriktspolitikk. Et av tiltakene i innovasjonsmeldingen er å gjennomføre en evaluering av Innovasjon Norge, for å vurdere alt fra innretning til måloppnåelse. Denne evalueringen settes nå i gang og vil danne grunnlag for eventuelle endringer i Innovasjon Norges virkemidler.

Kleppe mener også at det bør opprettes et eget innovasjonsdepartement, slik de har gjort i Finland. Dette er én av flere måter å organisere innovasjonspolitikken på. I Norge har vi valgt en annen modell som etter vår mening i større grad tar hensyn til at det finnes mange interessenter i innovasjonspolitikken. Vi har valgt å integrere innovasjonspolitikken i flere departementer, og gitt Nærings- og handelsdepartementet en koordinerende rolle. Dette sikrer at nyskaping og innovasjon står høyt på dagsorden i utviklingen av andre viktige politikkområder, utover det som hører inn under Nærings- og handelsdepartementet. 

Kleppe mener også at et innovasjonsdepartement kan utgjøre en viktig del av den norske modellen. Dette er jeg helt enig i.  Forskning og utvikling er sentrale drivkrefter for innovasjon, samtidig som tillit, medvirkning, liten lønnspredning og gode velferdsordninger også er avgjørende for den formidable omstillingsevnen vi har sett i norsk næringsliv. Siden innovasjonsevnen påvirkes av så mange forhold, er det naturlig å føre en integrert, heller enn en isolert innovasjonspolitikk.