Historisk arkiv

Forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Forskning

OG21 – Olje og gass i det 21. hundreåret
Satsingen på forskning og teknologiutvikling har resultert i økt ressursutvinning og lavere utbyggings- og utvinningskostnader i petroleumssektoren. Dette har bidratt til betydelig økte inntekter og økt velferd i Norge.

Fremdeles står Norge overfor mange utfordringer på den norske kontinentalsokkel. Store deler av norsk sokkel er moden og fremtidige funn vil enten ligge vanskeligere til (dypt vann) og/eller være mer komplekse og mindre enn tidligere funn. Fremtidig utvikling og verdiskaping på norsk sokkel vil derfor være mer krevende og kunnskapsintensiv enn tilfellet har vært til nå. Satsing på kunnskaps- og teknologiutvikling vil være avgjørende for å få en effektiv og miljøvennlig utvikling av den norske kontinentalsokkelen i fremtiden. Samtidig vil utvikling av ny og effektiv teknologi bidra til å styrke den norske petroleumsnæringens konkurranseevne internasjonalt.

For å møte de store utfordringene som følger med videreutvikling av norsk kontinentalsokkel og styrking av den internasjonale konkurranseevnen til norsk industri, tok Olje- og energidepartementet i 2001 initiativ til å etablere en nasjonal teknologistrategi - Olje og gass i det 21. hundreåret (OG21). Den nasjonale strategien har identifisert åtte teknologiområder som rommer hovedutfordringene den norske petroleumsaktiviteten står overfor. Disse områdene omfatter blant annet miljøteknologi, undervannsprosessering og –transport, økt utvinning og leting.



Les mer om OG21

Myndighetenes viktigste virkemiddel for å oppfylle den nasjonale teknologistrategien er de to forskningsprogrammene PETROMAKS og DEMO 2000. I 2006 ble det avsatt om lag 400 mill. kroner av offentlige midler til petroleumsforskning. 80 prosent av disse midlene ble tildelt disse to forskningsprogrammene. PETROMAKS ble tildelt 251 mill. kroner, mens DEMO 2000 ble tildelt 70 mill. kroner.



Av de resterende 20 prosentene gikk en stor andel til strategisk forskning i instituttsektoren. Dette er en satsing som har som mål å styrke forskjellige områder gjennom å bygge opp kompetanse på internasjonalt nivå, utdanne forskere og utvikle konkurransedyktige og attraktive kompetansemiljøer i norske universiteter og institutter. Et viktig mål for de strategiske institutt- og universitetsprogrammene innen fagområdet petroleum er at de skal bidra til kompetanseoppbygging på områder som er knyttet til reservoarkarakterisering og reservoarstyring, samt til utvikling av teknologi for optimal leting/prospektidentifisering. I 2005 utgjorde denne satsingen 39 mill. kroner.

Resten av de offentlige midlene går til delfinansiering av EU-prosjekter, samt til andre forskningsprogrammer som inneholder petroleumsforskning.

Petromaks
PETROMAKS er et forskningsprogram som gir støtte til strategisk grunnforskning og kompetanseutvikling, samt anvendt forskning og teknologiutvikling. Sammen med oljeselskap, leverandørindustri, universiteter og forskningsinstitusjoner bidrar PETROMAKS til økt forskningsaktivitet. PETROMAKS er et av myndighetenes viktigste virkemiddel for å oppfylle den nasjonale teknologistrategien til petroleumsnæringen OG21. Programmet administreres av Norges Forskningsråd.

Lese mer om PETROMAKS

DEMO 2000
DEMO 2000 er et forskningsprogram som har som mål å bidra til raskere anvendelse av ny teknologi. Gjennom støtte til pilot- og demonstrasjonsprosjekter bidrar DEMO 2000 til at ny og kostnadseffektiv teknologi raskere kvalifiseres for bruk og dermed kan benyttes i nye utbyggingsprosjekter. DEMO 2000 er et av myndighetenes viktigste virkemiddel for å oppfylle den nasjonale teknologistrategien til petroleumsnæringen OG21. Programmet administreres av Norges Forskningsråd.

Lese mer om DEMO 2000