Historisk arkiv

Bruk av naturgass i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen holdt i dag innledning om bruken av naturgass og byggingen av gassrør til Grenland, på Naturgasskonferansen 2007 - "Gass - en viktig bidragsyter til felles miljømål."

På Naturgasskonferansen i Oslo 11. september sa olje- og energiminister Odd Roger Enoksen blant annet:

Regjeringens visjon er at Norge skal være en miljøvennlig energinasjon og ledende i utviklingen av miljøvennlig energi og teknologi. Det er et økt energibehov både nasjonalt og internasjonalt. Dette må møtes på flere måter; gjennom konvertering fra elektrisitet til bioenergi og fjernvarme, og gjennom energieffektivisering innenfor industri og næringsliv. Et diversifisert energisystem gir oss flere bein å stå på, og her vil naturgass spille en viktig rolle.

Norge har en variert elektrisitetsproduksjon fordi vi er svært avhengige av regn og snøsmelting. Det gir en sårbarhet i energiforsyningen som tilsier at vi i større grad må ta i bruk flere energikilder. Det vil gi oss en tryggere og bedre energiforsyning og kraftbalanse.

Enoksen kom videre inn på at gasskraftverk med CO2-håndtering vil bidra til å styrke kraftbalansen og redusere sårbarheten for tørrår. Det er store miljøgevinster å hente, både CO2, NOx og SO2 vil reduseres ved å gå over til gass fra diesel eller fyringsolje.

Statsråden trakk også fram rørledningsprosjektet Skanled, som har som mål å få bygget av et gassrør til Øst-Norge, Sverige, Danmark og Polen. Dette prosjektet kan vise seg å bidra til økt innenlands bruk av naturgass i tråd med regjeringens ønsker.

Folier fra statsrådens innledning.