Historisk arkiv

Statsråd Enoksen i nettmøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statsråd Odd Roger Enoksen svarte på spørsmål om nytt strømmålesystem på Dagbladet.no i dag. Les hva han svarte.

Takk
Er en uføretrygdet mann som ikke har så alt for stor inntekt. Sparer på strømmen gjør jeg alderede. Dusjer kun 3 ganger i uken, har 1 ovn som dekker hele leiligheten, som jeg skrur på kun hvist jeg puster frostrøyk. Har skaffet meg en fôrt kjelserdress som jeg tar på meg inne på vinterstid. Koker ikke mat, spiser brød. Men kjøleskap har jeg (der sitter en hvit mus og vifter med flagget).

Jeg blir så glad inni meg hver gang jeg leser om at staten skal øke prisen på noe. Norge er jo et land som trenger all den inntekt det kan karre til seg.

Innsendt av: Kjell

Hei Kjell!
Du er en av mange som spør om det er et ønske at strømprisen skal øke. Hensikten med det nye strømmålersystemet er å redusere folks strømregninger, ikke øke dem. Strømprisen fastsettes i markedet. Men med det nye målersystemet har man mulighet til å tilpasse forbruket i forhold til prisen gjennom døgnet. Økninsgen i nettleien på 40-50 kroner i året vil kunne veies opp av bevissthet til eget forbruk. Slik det er i dag normalt med avlesning hver annen måned og beregnet utifra en gjennomsnittspris, får man ikke igjen for å bruke mindre strøm når prisen er høy. Det vil man kunne med det nye systemet.

Det har kommet enn en stor mengde spørsmål, og jeg beklager at jeg ikke har tid til å svare alle. Det er fint å se at det er stort engasjement omkring strøm og forbruk!

Hilsen Odd Roger Enoksen
 

Ny kapasitet
Hva gjøres for å øke el-produksjonen i Midt-Norge? Her er det vel ikke nok å gå over til fyring med pellets for å dekke det store underskuddet?
Innsendt av: Per Anders F.

Hei Per Anders!
Det er riktig at Midt-Norge er en av de regionene med stort kraftunderskudd. Derfor har vi fått på plass både kortsiktige - og langsiktige løsninger. Vi arbeider med å få økt produksjon i dette området for å få en sikker strømforsyning.

Kort fortalt jobber vi med nettforskterkninger, mer produksjon av fornybar kraft og flere aktuelle gasskraftprosjekter.


Lær av Frankrike
I Frankrike er det billigere strøm om natta. Når de kan få til dette, hvorfor er det ikke mulig her?

Innsendt av: Mopnsieur

Hei,
Det nye målesystemet vil gi slike muligheter for ulike priser gjennom døgnet også til forbrukerne.

Forøvrig har vi innhentet opplysninger fra andre Europeiske land, blant annet Frankrike. I Norge innfører vi dette i full skala fra 2012. Det har man ikke gjort i Frankrike enda.
Sverige og Italia er de landene som i likhet med Norge innfører dette i full skala.

Logikken uteblir...
Vi som er innbyggere i dette molbo-landet som dere styrer, burdte jo ha rimeligst kraft...når man tar hensyn til hvor mye Norsk kraft som produseres. Hvorfor øker så da alltid strømprisene her til lands, mens Tysk, Dansk og Svensk industri ofte får kjøpe billig norsk kraft til spottpris ?
Innsendt av: forarget!

Hei,
De totale strømkostnadene pr kwh for husholdningenei Norge er lavere enn i mange andre land. Blant annet har vi betydelig lavere avgifter enn man har for eksempel i Danmark.
Dessuten er vi en del av et felles nordisk marked, så såfremst det ikke er begrensninger i nettet vil spotprisen være den samme i alle de nordiske landene. 
 
Ta en Cháves!
Er det ikke egentlig i våre interesser å få nasjonal kontroll over kraftressursene ¿ nasjonalisere hele kraftindustrien og avslutte dette kraftbørssystemet? Jeg forstår ikke hva en skal med denne markedstenkningen, er dere politikere så feige og låst fast i nyliberale strukturer at dere ikke våger å utfordre de rådende doxa? Personlig håper jeg vi får vår egen lille bolivarske revolusjon her på berget!
Innsendt av: kjetil tørum

Hei Kjetil,
Det blir nok ikke aktuelt å ta en Chàves selv om noen mener at den nye hjemfallsordningen for kraftverk er i nærheten av det.
For regjeringa har det vært viktig å sikre nasjonal og offentlig kontroll med vannkrafta. Derfor har vi nettopp fått en ny lov som sier at all vannkraft i framtida skal være eid av det offentlige, kommunene, fylkeskommunene eller staten.
På denne måten vil inntektene fra krafta komme oss alle til gode ved at for eksempel kommunene kan bruke inntektene fra kraftverkene til å drive skole, eldreomsorg og barnehager. 


Big Brother
Vil det bli sånn at man får en telefon fra myndighetene dersom man bruker vaskemaskinen og tørketrommelen samtidig med det nye overvåkningssystemet?

Og hvilken effekt har det i den store sammenheng om jeg kjører tørketrommelen etter at vaskemaskinen er ferdig? Summen av forbruk blir jo den samme, selv om den fordeles jevnere i tid?
Innsendt av: Dumbo

Hei,
Du vil absolutt ikke få noen telefon fra myndighetene. Du kan bruke så mange apparater samtidig som du måtte ønske. Husk bare at det også er du selv som må betale regninga.

Du stiller et godt spørsmål. Det å kjøre tørketrommelen etter at vaskemaskinen er ferdig reduserer ikke det totale strømforbruket, men i og med at prisen kan variere over døgnet vil det nye målersystemet kunne redusere dine utgifter hvis du bruker strøm når prisen er lavest.
Det er altså når på døgnet du bruker strøm som er viktig og ikke nødvendigvis om du bruker mye eller lite samtidig som vil være avgjørende. Samtidig vil nok det nye systemet komme til å gi nye måter å prise forbruk på som kan komme forbrukerne til gode.

Vasker du noengang klær?
Måten du uttaler deg om vaskemaskin og tørketrommel tyder på at du aldri gjør din del av klesvaske, men det er vel vanlig for menn på din alder.
Innsendt av: Gro

Hei Gro!
Joda, jeg vasker klær, riktignok ikke hver dag, men jeg tar min tørn.

Som jeg allerede har svart på innebærer det nye strømmålersystemet at forbruk kan avleses time for time. Da vil det være mulig å tilpasse forbruk etter varierende pris over døgnet. Forhåpentligvis vil mange benytte seg av denne muligheten til å redusere strømutgiftene sine, men for å presisere det: Dette er en mulighet for oss som forbrukere, ikke et pålegg fra staten. 

Godt tiltak men...
...Kan noen være så snill å forklare meg, med den "sommeren" vi i felleskap har "lidd oss", med større nedbør en noensinne, med vannmagasiner som flommer over.... så blir strømmen dyrere?????
Innsendt av: Pat

Hei Pat!
Strømmen er i dag billigere enn den har vært siden midten av 90-tallet, så regnet kommer nok til å merkes ved at du får lavere strømregning.

Hvordan strømprisene er i 2012, når det nye strømmålersystemet innføres, vet vi ikke, men det som er sikkert er at dette ikke vil påvirke strømprisen, men medføre en liten økning i nettleien på 40 til 50 kroner i året. Tvert imot, åpner systemet for større muligheter til å spare strøm ved at strømmen leses av hyppigere og det blir mulig å følge med på forbruket og prisene.

Ellers ønsker jeg deg en god sommer videre, nå som den ser ut til å ha kommet 

 

ansvarsundragelse
Jeg tillater meg å spørre om hvorfor vi alle må være forberedt på at energi vil bli priset høyere. Er det ikke din oppgave som olje og energiminister å sørge for at energiprisen ligger på ett fornuftig nivå?

Det er vel sånn at energi er noe vi alle MÅ bruke, fattig som rik, og da burde det være en særdeles viktig oppgave for regjeringen å holde energiprsene på ett nivå som folk har råd til. Eller har dere gitt opp dette?
Innsendt av: geir

Hei Geir!
Det er et klart mål for regjeringen å holde prisen på et fornuftig nivå. Samtidig er det viktig å sørge for økt produksjonsutbygging. Det vil vi ikke få hvis prisen er for lav. 

 

Tariffer
Kunne vi ikke bare gått tilbake til den gamle H-3 tariffen med en pris på et forhåndsavtalt antall kW, og så en høyere pris for forbruk utover dette? Det ville være regulerende for de fleste forbrukerne.
Dessuten synes jeg det er en uting å legge ekstrainvesteringer som denne over nettleien. Denne er i forveien en uoversiktlig og ukontrollerbar størrelse for forbrukeren. Energiverkene har allerede et for fritt spillerom her.
Innsendt av: Henning Feyling

Hei Henning!
Det nye strømmålersystemet som skal innføres innen 2012 åpner for nye måter å prise forbruk på. Også nettleien kan påvirkes av dette. Det nye systemet åpner for kontraktstyper som har én pris for et forhåndsavtalt nivå, og med andre priser dersom en bruker mer enn den avtalte gresen. Dette er allerede innført av enkelte kraftselskaper i andre europeiske land. Her vil det kunne bli muligheter for å være en bevisst forbruker.

 

Strømsparing
Hvis det er et politisk mål å spare strøm, noe som tydelig er tilfelle, burde ikke en olje- og energiminister heller oppfordre til at folk dropper tørketrommel i det hele tatt, og lar klærne lufttørke isteden?
Innsendt av: Kristian

Hei!
Vi bør alle spare strøm der det er mulig. Du har et poeng - tørketrommel er blant de apparatene som bruker mest strøm for en husholdning.

dyrere !?
Hm .. etter tideneste våteste sommer så skal strømmen bli dyrere ?!?
Bra det virket fornuftig da.. NOT
Innsendt av: lars

Hei!
Hvis du referer til oppslaget i VG i dag, må jeg få presisere at dette ikke har noen sammenheng med innføringen av det nye strømmålesystemet. Økningen i nettleien bli minimal, mellom 40 og 50 kroner i året.

Timesavregning - etableringskostnad
Hei. Har gjentatte ganger etterspurt timesavregning på strømmen ved min bolig for å ha motiver for å forskyve forbruk til mindre belastende perioder av døgnet. Må da betale en avgift på 2500 for å få dette. Dersom regjeringen mener vi som forbrukere skal gjøre en innsats for å fordele effekten må slike ekstrakostnader bort. - Har Enoksen en plan vedr. dette? Eller er det forbrukerene selv som må betale for av strømsystemet som bli bedre.
Innsendt av: Per Arild Stensgård

Hei Per Arild,
Med innføring av automatisk strømavlesning (toveiskommunikasjon) vil nettopp timesavregning være mulig også for privatkunder. I går fikk NVE i oppdrag å starte arbeidet med å innføre denne ordningen innen 2012. Avlesningen vil bli mer korrekt i forhold til forbruk, og det vil være mulig å forskyve forbruk til mindre belastende perioder av døgnet. Du kan glede deg til å slippe å lese av forbruk og kan få kontrakter som er tilpasset ditt forbruksmønster. 

strømsparing
Det har jo ingen hensikt å spare strøm, selv bruker jeg strøm for ca 800 kroner pr kvartal, men det som koster er jo nettleien ca 1400 kr siste kvartal. her går vel mesteparten til staten via statkraft. Har senterpartiet tengt å gjøre noe for å redusere nettleien?
Innsendt av: Bjørn Marthinussen

Det vil uansett lønne seg å spare strøm! Nettleien går ikke til staten eller Statkraft, men er betaling for det linjenettet som er nødvendig for å transportere kraft fram til oss forbrukere. Dessuten vil også nettleien reduseres hvis du bruker mindre strøm fordi en del av nettleien er knyttet til forbruk.