Historisk arkiv

Diskuterte energisamarbeid i Beijing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hadde i dag et møte med sjefen for China National Petroleum Company (CNPC), Jiang Jiemin, hvor mulighetene for et styrket samarbeid mellom Norge og Kina på energisiden ble diskutert.

Statsråden er i Beijing som representant for regjeringen under de olympiske sommerlekene. Under møtet omtalte Riis-Johansen blant annet regjeringens Kina-strategi og pekte på det stadig bredere bilaterale samarbeidet mellom Kina og Norge.

- Jeg mener det finnes et godt grunnlag for å videreutvikle samarbeidet med Kina også når det gjelder energispørsmål, sier Terje Riis-Johansen.
 
Kina er verdens 5. største oljeprodusent (4,8% av verdensproduksjonen i 2007) og verdens nest største forbruker av olje (9,3% av verdens totale forbruk i 2007). Siden 1993 har Kina vært netto importør av olje, og bare USA og Japan importerer mer olje enn Kina. Egenprodusert kull er imidlertid den desidert største energibæreren i Kina. Naturgass representerer foreløpig en liten, men voksende andel. For å møte fortsatt vekst i etterspørselen etter energi har kinesiske myndigheter satt seg spesielt ambisiøse mål når det gjelder energisparing og utvikling av fornybare energikilder.

Riis-Johansen i samtale med Jiang Jiemin
 
Under dagens møte i Beijing understreket både Riis-Johansen og Jiang betydningen av at StatoilHydro og CNPC utvikler konkrete samarbeidsprosjekter. De to selskapene har kompetanse som står godt i forhold til hverandre, og som dermed innbyr til tettere samarbeid. Jiang fremhevet spesielt de norske erfaringene med miljøvennlig og bærekraftig utvinning av petroleumsressurser som interessante. Han la også vekt på at de både CNPC og StatoilHydro hadde statlig eierskap og således spilte en viktig samfunnsøkonomisk rolle, samtidig som de begge opererte etter kommersielle prinsipper. Riis-Johansen ønsket Jiang velkommen til å besøke Norge for å lære mer om norsk petroleumsforvaltning.

CNPC er Kinas største petroleumsprodusent og det statseide selskapet sitter på noen av verdens største reserver av olje. Selskapet har over 1 million ansatte og driver virksomhet i 27 land. CNPC og StatoilHydro undertegnet en i 2007 en avtale om strategisk samarbeid både i Kina og internasjonalt.