Historisk arkiv

Energireise på Sør- og Vestlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og Energiminister Terje Riis-Johansen har lagt bak seg en omfattende reise på Sør- og Vestlandet der han har besøkt en rekke anlegg og bedrifter. Blant besøkene var olje- og gassklyngen på Sørlandet, Tonstad kraftverk, Oseberg-plattformen og Mongstad.

Terje Riis-Johansen besøker olje- og gassklyngen på Sørlandet. Foto:UC/OED

Olje- og energiministeren ble tatt i helikopter over damanleggene til Statkraft, Lyse og Sira Kvina etter besøket på Tonstad kraftverk. Foto: UC/OED

Terje Riis-Johansen får omvisning på Oseberg-plattformen av konserndirektør Øystein Michelsen og plattformsjef Torkjell Stangeland, begge i StatoilHydro. Foto: UC/OED

Terje Riis-Johansen og politisk rådgiver Sigrid Hjørnegård ser på tomten der testsenteret for CO2-rensing på Mongstad skal stå. Foto: UC/OED

Mandag denne uken startet rundturen med besøk hos olje- og gassklyngen på Sørlandet (NODE). På Nymo verft i Grimstad ble Statsråden vist omkring på en rigg under konstruksjon, som om kort tid skal sendes til Kina. Deretter fikk Riis-Johansen en orientering av National Oilwell Varco og og Aker Solutions i Kristiandsand. Til slutt møtte han bedriftsledere fra noen av de andre av NODE-klyngens rundt 50 bedrifter. Tall fra analyslebyrået Menon viser at Norge står for minst 12 prosent av den globale offshoreindustrien. Sørlandsklyngen er står for en vesentlig del av denne veksten. NODE-klyngen har opplevd en formidabel vekst de siste årene. De er blant annet verdensledende innenfor til offshorerigger.

Store vannressurser

Mandag ettermiddag fortsatte turen til Tonstad kraftverk i Sirdal kommune, ett av Norges største kraftverk og ett av flere anlegg i vassdragene Sira og Kvina. Statsråden ble deretter fløyet over damanleggene i helikopter. Han ble også presentert for boreselskapet, et utspring av aktivitetene til kraftselskapene.

400 milliarder kroner i inntekter

Tirsdag morgen ble statsråden tatt med ut på Oseberg-plattformen, som fyller 20 år 1. desember. Oseberg produserer i dag 170.000 fat per dagen, og generer omtrent 70 millioner kroner i inntekter hver dag. Riis-Johansen mottok en ”sjekk” pålydende 400 milliarder kroner av StatoilHydro. Dette er summen av inntektene Oseberg har generert til eierne og samfunnet de 20 årene den har vært i drift.
-Det har blitt mange barnehager og sykehus av disse pengene, takket statsråden.
På plattformen fikk han blant annet innsikt i boring, integrerte operasjoner og utvinningsgrad.

Besøkte tomten for renseanlegget

På Mongstad besøkte statsråden tomten der testsentret på Mongstad (TCM) skal stå. Her skal nye teknologier for CO2-fangst testes og utvikles. Forberedelser på tomten var allerede i gang da han ankom Mongstad. Etter en orientering fra StatoilHydro og Gassnova fikk han en omvisning på raffineriet der han fikk se de største utslippspunktene.

 

 Bildene kan brukes fritt mot kreditering.