Historisk arkiv

Kårstø – oppgjør i henhold til garanti avgitt av Statoil i 1999

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Staten v/Olje- og energidepartementet (OED) har den 29. april 2008 tatt ut stevning ved Stavanger tingrett mot StatoilHydro ASA.

Staten v/Olje- og energidepartementet (OED) har den 29. april 2008 tatt ut stevning ved Stavanger tingrett mot StatoilHydro ASA. Dette for å få avgjort spørsmål om oppgjør til staten etter en garanti avgitt av StatoilHydro ASA i 1999 i tilknytning til bygging av terminalanlegg på Kårstø som ledd i utbyggingen av Åsgard. Anleggene ble bygget i perioden 1997-2000.

Bakgrunnen for tvisten er kostnadsoverskridelsene i forbindelse med utbyggingen av disse terminalanleggene på Kårstø. OED og StatoilHydro har ikke lykkes i å komme til enighet, og det overlates derfor til domstolene å finne riktig løsning.

Overskridelsene førte til at flere av de andre rettighetshaverne i Åsgard fremsatte krav mot Statoil. Disse rettighetshaverne har senere inngått forliksavtaler med Statoil. Staten var etter garantien berettiget til tilsvarende kompensasjon som de øvrige rettighetshaverne.

Olje- og energidepartementet har flere former for ansvar i tilknytning til petroleumsvirksomheten:

  • Rollen som ansvarlig forvalter av de norske petroleumsressursene og derved som reguleringsmyndighet – den administrative rolle
  • Rollen som rettighetshaver i petroleumsvirksomheten gjennom Statens Direkte Økonomiske Engasjement (SDØE) på lik linje med de øvrige oljeselskapene – den kommersielle rollen
  • Rollen som:
    o Eier av Petoro AS, og
    o Majoritetseier i StatoilHydro ASA
    -eierskapsrollen
    . Siden 2001 har Petoro AS hatt ansvar for å forvalte SDØE på vegne av staten – en oppgave Statoil hadde i perioden 1973 til 2001.

Denne saken gjelder staten som direkte deltaker i petroleumsvirksomheten gjennom SDØE – den kommersielle rollen. Statoil var forvalter av SDØE i den aktuelle periode (1997 – 2000). På dette tidspunkt var statens deltakerandel i Åsgard 46,95 %. Saken berører ikke forholdet til staten som aksjonær i StatoilHydro. Den gjelder forhold knyttet til den ordinære petroleumsvirksomheten og dreier seg om en uenighet om et oppgjør etter garantien fra 1999.

Dommen vil være offentlig tilgjengelig.