Historisk arkiv

Gjennomgang av Villa Kulilds og hennes nærståendes verdipapirinvesteringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Konstituert departementsråd Villa Kulild sa 7. desember 2008 opp sin stilling i Olje- og energidepartementet. Oppsigelsen kom etter at det i pressen ble reist spørsmål angående Kulilds verdipapirportefølje. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen besluttet 8. desember 2008 at det skulle foretas en gjennomgang av saken og anmodet Regjeringsadvokaten om bistand til en rettslig vurdering av denne. Gjennomgangen har vært basert på informasjon fremskaffet i Olje- og energidepartementet og informasjon fremlagt av Advokatfirmaet Thommessen, som representerer Kulild.

Gjennomgangen har gitt grunnlag for følgende konklusjoner:

1.      Det er ikke noe som tyder på at Kulild har vært inhabil ved avgjørelser hun har hatt ansvar for.

2.      Det er ut fra de foreliggende opplysningene ikke indikasjoner på at Kulild kan ha brutt verdipapirhandellovens innsideregler.

3.      Det er ut fra de foreliggende opplysningene ikke grunnlag for å konkludere med at Kulild rettslig sett har brutt OEDs interne regelverk.

Statsråd Riis-Johansen er opptatt av at Olje- og energidepartementets retningslinjer sikrer at det ikke kan skapes usikkerhet i forholdet mellom embetsutøvelse og ansattes private økonomiske interesser. Saken har vist at det er behov for en gjennomgang av Olje- og energidepartementets regler og rutiner i forhold til verdipapirinnehav hos ansatte i departementet. Statsråden satte derfor 8. desember 2008 i gang en slik gjennomgang.