Lot seg imponere av danske vindmøller til havs
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Nyhet | Dato: 19.08.2009
Sist fredag dro olje- og energiministeren til Jylland for å lære mer om bunnfaste vindmøller til havs. 14 kilometer utenfor kysten produseres strøm tilsvarende forbruket til 150.000 danske husstander. Riis-Johansen mener Norge kan lære av danskene for å bli store på havvind.
Midt i valgkampen tok olje- og energiministeren seg tid til å dra til Jylland for å lære mer om bunnfaste vindmøller til havs. 14 kilometer utenfor kysten produseres strøm tilsvarende forbruket til 150.000 danske husstander. Til høsten kommer ytterligere 91 turbiner i drift, som vil produsere kraft til 200.000 husstander. Riis-Johansen mener Norge kan lære av danskene for å bli store på havvind.
-Dette er et imponerende syn. Møllene produserer store mengder ren energi, som erstatter blant annet kull i Danmark. I tillegg er de ikke til sjenanse, sier Riis-Johansen.
Horns Rev Havmøllepark er en av verdens største vindmølleparker til havs. Den ble oppført i 2002 og har en samlet produksjonskapasitet på 160 MW (150.000 danske husstander).
-Det er ingen tvil om at Danmark og andre europeiske land nå går kraftig inn for å øke sin fornybarandel. Norge skal også øke produksjonen av vind, bio og vannkraft fremover, sier Riis-Johansen.
Norge har en fornybarandel på 60 prosent av det totale energiforbruket. Det er en av de høyeste fornybarandelene i verden.
I sommer bevilget regjeringen gjennom Enova tidenes største bevilgning til vindkraftproduksjon på land, 1.1 milliarder kroner fordelt på fire prosjekter.
Norge og Danmark har svært ulike forutsetninger fra naturens side for å installere vindmøller på havbunnen. Selv 20 kilometer fra Jyllands kyst er ikke havet dypere enn 15 meter. Slik ser det ikke ut i Norge. Derfor ser Riis-Johansen store planer for flytende vindmøller utenfor norskekysten. 8. september skal han være med å åpne verdens første flytende vindmølle i full størrelse, StatoilHydros Hywind-prosjekt. Dette er et testanlegg hvor ny teknologi skal prøves ut i to år.
-Å se at danskene får det til i grunnere farvann er en god inspirasjon i det arbeidet vi skal gjøre i oppfølgingen av energiloven. Norge har også gode forutsetninger for å bli store på offshore vind. Vi har en sokkel der det blåser mye og Norge vil i stor grad kunne trekke på kompetansen innenfor blant annet offshorenæringen, sier Riis-Johansen.
I forkant av befaringen hadde Olje- og energidepartementet invitert til et diskusjonsmøte med representanter fra vindkraftbransjen, LO, NHO og miljøstiftelsen Zero. Til møtet kom også klima- og energipolitisk talsmann fra regjeringspartiet Venstre i Danmark Lars Christian Lilleholt for å snakke om den danske vindpolitikken og de danske perspektivene.
Under besøket fikk statsråden dessuten en omvisning på Siemens’ kaianlegg i Esbjerg hvor utskipingen av vindmøllene foregår.
Bildene i denne saken kan brukes fritt mot akkreditering.