Historisk arkiv

Norge med i nytt internasjonalt byrå for fornybar energi (IRENA)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statssekretær Robin Martin Kåss undertegnet i dag, 26. januar, på Norges vegne statuttene for opprettelse av et nytt internasjonalt byrå for fornybar energi, IRENA – International Renewable Energy Agency, i Bonn.

Statssekretær Kåss fortalte om hvordan den norske regjeringen bruker satsingen på fornybar energi og energieffektivisering som en viktig del av motkonjunkturpakken.

I sitt innlegg på konferansen i Bonn fremholder statssekretær Kåss at IRENA vil kunne gi et verdifullt bidrag til det internasjonale arbeidet for å øke bruken av fornybar energi. Norge har ressurser til aktivt å bidra til økt bruk av fornybar energi både hjemme og ute. Vi støtter utviklingsland med ekspertise bl.a. i  naturressursforvaltning og vannkraftutbygging, og finansielt gjennom Initiativet for ren energi i utviklingsarbeidet. I sitt innlegg la Kåss vekt på at fornybar energi må være en del av løsningen på de tre store utfordringer i verden i dag: Energiforsyning, klimaendringer, og den globale finanskrisen.

-Jeg har inntrykk av at det blir tatt godt i mot hvordan Norge gjennom tiltakspakken skaper nye grønne arbeidsplasser innenfor fornybar energi, sa Kåss.

IRENA blir den eneste internasjonale organisasjon som har fremme av fornybar energi som eneste oppgave, og det er store forventninger til organisasjonen som katalysator og tilrettelegger for en kraftig økning i produksjon og bruk av fornybar energi globalt. IRENA er åpen for alle FNs medlemsland. Det er viktig for Norge at IRENA samarbeidere nært med andre organisasjoner, sier Kåss.

IRENA skal være et ”Centre of Excellence” og arbeide med politikk- og regelverksutvikling, informasjon om insentivsystemer og investeringsmekanismer, best-practices og om tilgjengelig teknologi. IRENA skal identifisere suksesskriterier og barrierer, og skal tilby rådgivning, bistand og opplæring til medlemslandene.  IRENA skal ikke selv finansiere prosjekter, men gi råd medlemsland om finansieringsmekanismer og arbeide med å forene gode prosjekter med ulike internasjonale finansieringskilder.

Kåss sier at Norge ser det som naturlig å delta i IRENA fra starten av. Vi er blant de fremste innen fornybar energi, og kan påvirke utviklingen av IRENA og bidra til at det blir et effektivt verktøy i arbeidet mot en grønnere fremtid.

Lenke til talen Founding Conference of the International Renewable Energy Agency  

Lenke til pressemelding fra utenriksdepartementet.

Lenke til IRENAs hjemmesider.