Historisk arkiv

Ny generaldirektør og nytt hovedsete for IRENA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Medlemslandene i det nye internasjonale byrået for fornybar energi (IRENA) besluttet under et møte i Egypt 29. juni at det midlertidige hovedkvarteret skal ligge i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. Helene Pelosse fra Frankrike med valget som generaldirektør.

Under møtet signerte en rekke nye land statuttene og 136 land har nå sluttet seg til IRENA siden starten i januar i år.

-Jeg gratulerer Helene Pelosse fra Frankrike med valget som generaldirektør og ønsker henne lykke til i arbeidet med den krevende og svært viktige oppgaven med å bygge opp en slagkraftig internasjonal organisasjon for fornybar energi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

-Jeg gratulerer de Forente Arabiske Emirater med valget av hovedsete. Det er gledelig at en stor petroleumsprodusent i Midt-Østen satser så sterkt på utbredelsen av fornybar energi, både gjennom Masdar-initiativet og ikke minst det å bli vert for hovedkvarteret for Det internasjonale byrået for fornybar energi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

-De Forente Arabiske Emiraters satsing på IRENA og det store antall medlemsland som er kommet til siden Norge signerte under stiftelsesmøtet i Bonn i januar i år vil bety mye for økt bruk av fornybar energi som virkemiddel i klimakampen og for økonomisk utvikling. IRENAs arbeid samsvarer godt med Norges satsing på fornybar energi hjemme og internasjonalt, sier Riis-Johansen.

Målsettingen er å utvikle IRENA til et kompetansesenter for å spre satsingen på bærekraftig fornybar energi globalt, ikke minst til utviklingsland og land med raskt voksende økonomi. Alle fornybare energikilder omfattes av IRENA’s virkeområde.
Ingen eksisterende internasjonal organisasjon har fremme av fornybar energi som sitt eneste formål.

Norge ønsker derfor å bidra til at IRENA utvikles til en effektiv organisasjon som fremmer utbredelsen av fornybar energi globalt.Norsk medlemskap i IRENA er et viktig ledd i regjeringens internasjonale deltakelse og engasjement på energi- og klimaområdet. Etableringen av IRENA gir et positivt signal før klimatoppmøtet i København.

Miljøverndepartementet, Olje- og energidepartementet og Utenriksdepartementet samarbeider om norsk deltakelse i IRENA.

For nærmere informasjon, se www.irena.org.