Historisk arkiv

Kåss viderefører energidialog med Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Som et ledd i Norges energidialog med Kina besøkte statssekretær Robin Kåss denne uken Shanghai.


Kåss under åpningen av Offshore Wind China 2010. (Foto: UD) 

Som et ledd i Norges energidialog med Kina besøkte statssekretær Robin Kåss denne uken Shanghai.

Han startet oppholdet i Shanghai med å åpne konferansen Offshore Wind China 2010. Besøket er ledd i et bredere energisamarbeid med Kina og vil primært dreie seg om samarbeid om utviklingen av fornybar energi, med satsing på havvind som hovedtema.

- Kina har ambisiøse mål for utbygging av offshore vind, og jeg mener at norske bedrifter har svært mye å tilby i dette arbeidet, sier Kåss. Jeg er glad for den store norske deltakelsen på havvindkonferansen i Shanghai, og at kineserne beskriver norske bedrifter som attraktive samarbeidspartnere.

Statssekretær Kåss hadde møte på høyt nivå i kinesiske National Energy Administration. Tema for samtalene har vært energisamarbeid mellom Norge og Kina. Samtalene dreide seg særlig om økt fornybarproduksjon, karbonfangst- og lagring og miljøvennlig petroleumsutvinning. Kineserne var interessert i informasjon om sikkerhetsarbeidet på norsk sokkel, og dialog om hvordan man kan gjøre oljeutvinning mer miljøvennlig.

- Det var et positivt møte med kinesiske energimyndigheter, og det er inspirerende for vårt arbeid med karbonfangst- og lagring at Kina gir uttrykk for så stor interesse for arbeidet som skjer i forbindelse med byggingen av teknologisenteret på Mongstad, sier Kåss.

- Jeg har notert meg Kinas ønske om erfaringsutveksling med tanke på å sikkerhetsarbeidet i forbindelse med offshore petroleumsutvinning. Erfaringsutveksling på tvers av landegrensene er viktig i det kontinuerlige sikkerhetsarbeidet på norsk sokkel, sier Kåss.

Kåss er i Kina den 7. og 8.juni denne uken. I tillegg til åpningen av havvindkonferansen, har han møter med representanter for norsk og kinesisk næringsliv. Et viktig formål er å fremme norsk industri i et voksende kinesisk marked for fornybar energi. Statssekretæren vil også ha en omvisning på EXPO under oppholdet.