Historisk arkiv

Markerte Haldenkanalens 150-års jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statsråd Terje Riis-Johansen markerte i går Haldenkanalens 150-års jubileum ved Ørje sluseamfi i Østfold.

Statsråd Terje Riis-Johansen markerte i går Haldenkanalens 150-års jubileum ved Ørje sluseamfi i Østfold.

Haldenkanalen er en del av infrastrukturen i Østfold. Kanalen er den ene av de to store kanalene i Norge, og et viktig kulturminne både for Østfold og for nasjonen. De siste årene har det blitt investert 20 millioner kroner i opprustning og vedlikehold av kanalanlegget.

Terje Riis-Johansen markerte 150-årsjubileet til Haldenkanalen. Foto: UC/OED- Haldenkanalen og Telemarkskanalen er viktige kulturminner og flotte turistattraksjoner. Derfor er det viktig for meg å bidra til bevare kanalanleggene også for kommende generasjoner, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Haldenkanalen strekker seg mellom Tistedal i Halden og Skulerud i Aurskog-Høland, består av fem sjøer, tre slusesteder, åtte sluser og er 80 km lang. Haldenkanalen er den eldste av de to kanalene i Norge. Kanalen ble bygget i årene 1852-1860, men i 1861 ble slusene lengst syd ødelagt av vårflom. Disse ble gjenbygget først i 1877. Ørje sluser og Strømsfoss sluser er fra 1860. Brekke sluser sto ferdig i 1924.

- Det er gledelig å se resultatet betydelig forsterket satsning på kanalene de siste årene, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Med denne kanalen ble strekningen fra havet til hjertet av Østfold gjort farbar for tømmer, folk og varer. Dette har betydd mye for utvikling og handel i dette området. Fløtningen ble nedlagt i 1982 og i dag er det stort sett turisttrafikk langs vassdraget.

Regjeringen har fra 2008 bidratt med tilskudd til både Telemarks- og Haldenkanalen. I 2008 og 2009 lå støtten på henholdsvis 5,5 og 2,5 mill. kroner til vedlikehold. I tillegg har Haldenkanalen fått 8 mill kroner gjennom tiltakspakken i 2009.

Godt oppmøte under markeringen i Ørje i går. Foto: UC/OED