Historisk arkiv

Ministererklæring vedtatt i dag i Det internasjonale energiforum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Det 12. ministermøte i Det internasjonale energiforum (IEF) ble gjennomført i Cancun, Mexico, den 30. og 31. mars. På møtet ble det oppnådd enighet om å styrke den globale dialogen mellom produsenter og konsumenter av olje.

Det 12. ministermøte i Det internasjonale energiforum (IEF) ble gjennomført i Cancun, Mexico, den 30. og 31. mars. På møtet ble det oppnådd enighet om å styrke den globale dialogen mellom produsenter og konsumenter av olje.

Norge var representert ved statssekretær Robin Kåss. Kåss la i sine innlegg på de ulike sesjonene vekt på (a) viktigheten av at alle land ivaretar klimahensyn i utformingen av sin energipolitikk, (b) betydningen av god informasjonsdeling og åpenhet om utviklingen i forbruk og produksjon for å bidra til lavere prissvingninger i energimarkedene, (c) at det er avgjørende med åpenhet om pengestrømmer for å bekjempe korrupsjon å sikre at inntekter fra petroleum kan bidra til å komme befolkningen til gode. Kåss oppfordret også flere land til å implementere EITI-kriteriene (les mer om EITI her) som er et initiativ for åpenhet omkring pengestrømmer fra industrier som petroleumsvirksomhet og gruvedrift.

Energiministerne vedtok en erklæring (www.ief.org) som vil styrke energidialogen. Etter erklæringen skal det utarbeide et nytt charter som skal sette rammen for dialogen framover. Charteret skal vedtas på et ministermøte før mars 2011. Dette er samme år som IEF-samarbeidet feirer 20 år. Bærebjelken i samarbeidet er å forbedre oljemarkedets funksjonsmåte ved å bidra til transparens, god informasjonsflyt og godt samarbeid mellom konsumenter og produsenter av olje.

Norge var sterkt involvert i etableringen av IEF i 1991 og har i årene siden vært aktiv for å videreutvikle og styrke denne dialogen. Norge har også deltatt i arbeidsgruppen som har utarbeidet dokumentet som ligger til grunn for de kommende charterforhandlingene.

- Jeg er glad for at landene sluttet seg til erklæringen. For Norge som energinasjon er det viktig med god dialog mellom landene som produserer og forbruker olje, sier statssekretær Robin Kåss. Åpenhet er en forutsetning for gode beslutninger knyttet til bruk og produksjon av olje både hos ulike lands myndigheter og i oljeindustrien. Vi vet at en god, faktabasert internasjonal energipolitikk er avgjørende for å bekjempe fattigdom og føre en effektiv kamp mot klimaendringer, sier han videre.