Historisk arkiv

Riis-Johansen på energimøte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møtte i dag energiministre fra over 20 land under konferansen Clean Energy Ministerial i Washington D.C. Vert for konferansen er USAs energiminister Steven Chu.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møtte i dag energiministre fra over 20 land under konferansen Clean Energy Ministerial i Washington D.C.

- Dette møtet gir oss en mulighet til å utveksle ideer og erfaringer som vi kan bruke i det videre arbeidet med å redusere utslippene av klimagasser, sier Riis-Johansen. 

Konferansen samler ministre fra over 20 land. Vert for konferansen er USAs energiminister Steven Chu.

Konferansen tar for seg fire hovedtemaer:

Eksempler på gode klimaløsninger, hvordan øke innsatsen for ren energi i nedgangstider, hvordan styrke samarbeidet om energieffektivisering og veien videre.

- Dette er et møte som er mer konkret enn tilsvarende møter ofte er. Amerikanerne har lagt ned mye arbeid i forberedelsene, og det er bred deltakelse fra mange viktige land. Ministrene har uttrykt et felles ønske om å få miljøteknologi opp og fram for å vinne klimakampen, sier olje- og energiministeren.

I innlegget sitt la Riis-Johansen vekt på at energiprisene i dag ikke omfatter kostnader tilknyttet utslipp.

- Vi må betale den reelle kostnaden for energi. Det betyr mye høyere pris enn det de fleste betaler i dag, sa Riis-Johansen. 

Han pekte på at Norge innførte avgift på CO2 allerde i 1996. Riis-Johansen understreket også at myndighetene må være villig til å ta en aktiv rolle for å finansiere ny teknologi og lage regler som fremmer utviklingen av ren energi. 

- Vi har et ansvar for å støtte og akselerere utviklingen av slik teknologi. Min erfaring er at deltakelse fra myndighetene fungerer best når det skjer i samarbeid med industrien og andre berørte, sa han.

Riis-Johansen brukte teknologisenteret på Mongstad som eksempel. Her deltar norske myndigheter sammen med Statoil, Shell og det sør-afrikanske selskapet Sasol i utviklingen av et testsenter for CO2-rensing.

Bilde: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og USAs nobelprisvinnende energiminister Steven Chu.