Historisk arkiv

Statssekretær Hjørnegård besøker norsk vannkraftverk i Chile

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Statssekretær Sigrid Hjørnegård besøkte torsdag 21. januar SN Power sine vannkraftverk, La Higuera og La Confluencia, som ligger sør for hovedstaden Santiago, på grensen til Argentina i Andesfjellene.

Statssekretær Sigrid Hjørnegård besøkte torsdag 21. januar SN Power sine vannkraftverk, La Higuera og La Confluencia, som ligger sør for hovedstaden Santiago, på grensen til Argentina i Andesfjellene.

Både La Higuera og La Confluencia er bygget, eid og operert av SN Power sammen med deres partner Pacific Hydro Ltd. Vannkraftverkene har til sammen en installert kapasitet på rundt 300 MW. La Higuera var det første vannkraftverket og det største prosjektet i Chile som ble godkjent og registrert under den grønne utviklingsmekanismen.

-Det er imponerende å se hva SN Power får til i land langt fra Norge. Det er viktig å operere i land som fortsatt har potensial for utbygging av vannkraftverk for bl.a. å utvikle kompetansen videre som vi har opparbeidet oss gjennom 100 år. Disse kraftverkene vil gi Chile betydelige mengder ny energi som de er helt avhengig av for å kunne fortsette sin velferdsutvikling. At Norge med vår erfaring og kompetanse kan bidra til at kraftbehovet dekkes gjennom grønn, fornybar kraft er svært positivt, sier Sigrid Hjørnegård.

Vannkraft, vindkraft og energisystemet var et av temaene da statssekretær Hjørnegård møtte Chiles energiminister Tokman tidligere denne uken. Statssekretæren skal også ha møte med lederen for et nyopprettet fornybarenergisenter i Chile (Centro de Energias Renovables).

- Norge og Chile er like på mange områder, med høye fjell og fossefall. Det er en stor fordel å ha mye vannkraft når uregulerbar kraft, som vindkraft og solkraft, tilføres nettet. Vannkraftens fleksibilitet gjør at den kan brukes når det er behov for den, ikke som mange andre energikilder som er bestemt av ukontrollerbare faktorer som for eksempel  værforhold sier statssekretæren.

SN Power bygger og driver også andre vannkraftverk i Chile i tillegg til den nyåpnede vindparken Totoral.