Historisk arkiv

Norge med på offensiv for ren energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Ministre fra 23 land ble tirsdag enige om tiltak for å redusere energibruken og styrke utviklingen av ren energi for å få ned klimautslippene. Norge blir blant annet med i en aksjonsgruppe som skal utarbeide en strategi for fangst og lagring av CO2.

Ministre fra 23 land ble tirsdag enige om tiltak for å redusere energibruken og styrke utviklingen av ren energi for å få ned klimautslippene.  Norge blir blant annet med i en aksjonsgruppe som skal utarbeide en strategi for fangst og lagring av CO2. 


 

 












Høynivå-konferansen ”Clean Energy Ministerial” i Washington D.C. munnet ut i flere initiativer for å redusere energibruken i verden og fremme utviklingen av ny miljøteknologi. Vert for møtet var USAs energiminister Steven Chu.

- Konferansen i Washington har tatt viktige initiativ for å jobbe konkret med utviklingen av miljøteknologi for å få ned verdens klimautslipp, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Norge deltar i fem prosjekter:

- Fangst og lagring av CO2 (Carbon Capture and Storage – CCS).
- Smart Grid-løsninger for overføring av kraft.
- Utvikling av bærekraftig vannkraft.
- Produksjon av vind- og solatlas.
- Initiativ for å få flere kvinner inn i yrker knyttet til miljøteknologi.


Norge danner sammen med Storbritannia og Australia en aksjonsgruppe som har som mål å utvikle globale løsninger for fangst og lagring av CO2.  Gruppen ”Carbon Capture Use and Storage Action group” skal legge fram forslag til løsninger som skal kunne settes i verk fra 2020.

Under konferansen presenterte Riis-Johansen også studien One North Sea. Den viser at Nordsjø-bassenget har kapasitet til å lagre inntil 200 gigatonn CO2. Norge har 46 prosent av dette lagringspotensialet. Norge lagrer allerede i dag en million tonn CO2 årlig fra Sleipner-feltet i Nordsjøen.

- Å finne gode lagringsplasser for CO2 er en forutsetning for å lykkes i det internasjonale klimaarbeidet. Nordsjø-bassenget kan bli en viktig faktor for transport og lagring av CO2 innen hele Europa hvis vi får på plass løsninger på en bred skala fra 2020, sier Riis-Johansen.