Historisk arkiv

Henriksen understreket betydningen av fangst og lagring av CO2

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Clean Energy Ministerial i Abu Dhabi

Statssekretær Per Rune Henriksen deltok på det andre møte i Clean Energy Ministerial (CEM) i forrige uke. - Fornybare energikilder og mer effektiv bruk av energi vil sammen med gass og CO2-håndtering spille en nøkkelrolle i fremtidens energibilde, sier Henriksen.

Statssekretær Per Rune Henriksen deltok på det andre møte i Clean Energy Ministerial (CEM) i forrige uke. - Fornybare energikilder og mer effektiv bruk av energi vil sammen med gass og CO2-håndtering spille en nøkkelrolle i fremtidens energibilde, sier Henriksen.Per Rune Henriksen på CEM i Abu Dhabi. Foto: OED

I møtet i Abu Dhabi presenterte det internasjonale energibyrået, IEA, en ny rapport som viser at utbyggingen av fornybar energi har skutt fart de siste årene. Den energikilden som har økt mest er likevel kull. Hele 47 prosent av økningen i behovet for elektrisitet er det siste tiåret møtt med utbygging av kullkraft.
- Dette viser med all mulig tydelighet hvilken rolle fangst og lagring av CO2 må spille i fremtiden dersom vi skal møte klimautfordringen, sier Per Rune Henriksen. 

I møtet diskuterte ministrene hvordan man gjennom samarbeid kan fremme arbeidet med økt bruk av fornybare energikilder, økt energieffektivisering og fangst og lagring av CO2. De ulike arbeidsgruppene fortsetter sitt arbeid frem mot neste møte, som vil finne sted i London første halvår 2012. Møtet i London vil ha finansiering og smart bruk av offentlige midler som hovedtema.

- CEM er et unikt forum der energiministre fra interesserte land møtes for å lære av hverandre og diskutere felles tiltak rettet mot ren energiproduksjon og mer effektiv energibruk. Jeg la i møtet særlig vekt på behovet for å utvikle og ta i bruk effektive løsninger for fangst og lagring av CO2, og orienterte om Norges innsats på dette området, sier Henriksen.

CEM er et globalt initiativ på ministernivå, der formålet er å fremme utvikling av ren energiteknologi, dele informasjon og stimulere til en renere energiøkonomi. Initiativet til opprettelsen av CEM ble tatt av den amerikanske energiministeren Steven Chu i 2010. Dette andre møte fant sted i Abu Dhabi.
På møtet deltok ministre, statssekretærer og andre offisielle delegater fra Australia, Brasil, Canada, Kina, Danmark, EU, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, India, Indonesia, Italia, Japan, Korea, Mexico, Norge, Russland, Sør-Afrika, Spania, Sverige, De forente arabiske emirater, Storbritannia og USA.

India og Sør Korea tilbød seg å være vertskap for henholdsvis fjerde og femte møte i CEM i henholdsvis 2013 og 2014.
 
Les den offisielle oppsummeringen av møtet

 

Familiebilde:
Statssekretær Per Rune Henriksen (nr. fire fra høyre på første rad) sammen med blant andre Sultan Al Jaber, leder for Masdar og leder av klimasekretariatet i Emiratenes utenriksdepartement (i hvitt), Chris Huhne, Storbritannias energi og klimaminister (til høyre for Henriksen), Dupio Peters, Sør-Afrikas energiminister (til venstre for Henriksen). USAs energiminister Steven Chu står ved siden av Al Jaber. Foto: OED