Historisk arkiv

Vert for Grønlands statsminister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Mandag var olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vert da Grønlands øverste politiske leder Kuupik Kleist besøkte Solbergfoss kraftverk i Østfold.

Den gamle delen av Solbergfoss kraftverk. Foto: UC/OEDDenne uken er en delegasjon fra Grønland på offisielt Norges-besøk. Delegasjonen består blant annet av Formann for Naalakkersuisut (statsminister og utenriksminister) Kuupik Kleist, næringsminister Ove Karl Berthelsen og Danmarks ambassadør til Norge Hugo Østergaard-Andersen.

En av postene på programmet var besøk ved Solbergfoss kraftverk utenfor Askim, et av de største kraftverkene på Østlandet. Den gamle delen av Solbergfos ble åpnet i 1924, den gang som Europas største kraftverk. Den nye delen ble ferdigstilt i 1985 og er bygget i fjellet med få synlige inngrep. Total årlig produksjon ca 900 GWh, tilsvarende forbruket til omlag 45 000 husstander.

Kleist og Riis-Johansen. Foto: UC/OED-Det er flott å få vist frem både gammel og ny vannkraftteknologi til den Grønlandske regjeringen. Grønland og Norge har flere felles interesser på energiområdet, blant annet innenfor vannkraft og petroleum, sier Terje Riis-Johansen.


Omtrent 60 prosent av elforbruket på Grønland kommer nå fra vannkraft. Det var norske Bergenshalvøens Kommunale Kraftverk (BKK) som bygget det første kraftverket på Grønland i 1993. I tillegg har Statoil, sammen med Shell og GDF Suez, fått tildelt to store leteblokker utenfor vestkysten av Grønland.

 

Bilde: Terje Riis-Johansen og Kuupik Kleist inne i den nyeste delen av Solbergfoss kraftverk ved Glomma.