Historisk arkiv

Norge på topp i energi-rangering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Ola Borten Moe var i dag til stede under lanseringen av rapporten Global Energy Architecture Performance Index Report 2013. Rapporten fra World Economic Forum måler styrker og svakheter i en rekke lands energisystemer ut i fra et helhetlig perspektiv.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe var i dag til stede under lanseringen av rapporten Global Energy Architecture Performance Index Report 2013. Rapporten fra World Economic Forum måler styrker og svakheter i en rekke lands energisystemer ut i fra et helhetlig perspektiv. Rapporten fra World Economic Forum og Accenture ser på sammenhengen mellom økonomisk utvikling, tilgang på energi og bærekraftighet. Norge kommer ut på topp, etterfulgt av Sverige, Finland og Sveits.

- Jeg er godt fornøyd med at Norge kommer ut på topp i rangeringen. Rapporten reflekterer at vi trenger et offentlig ordskifte om energipolitikk som er basert på fakta og energirealiteter. Verden trenger mer energi, og Norge er i så måte en viktig bidragsyter med våre ressurser, men også måten vi forvalter dem på, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe under fremleggelsen av WEF-rapporten (foto: JE / OED).

I rapporten påpekes det at mange land med rask vekst sliter med å sikre en bærekraftig utvikling. Med sterkt økende energibehov blir det vanskeligere å nå målsetninger knyttet til fornybarandel og CO2-utslippsreduksjoner.

- Det er et faktum at verden trenger mer energi for å skape vekst, redusere fattigdom og øke livskvaliteteten til milliarder av mennesker. Olje og gass vil være en viktig del av energimiksen i lang tid fremover. Derfor må vi utvinne denne så effektivt og klimavennlig som mulig. Samtidig må vi fortsette å bygge ut fornybar energi og bruke energien mer effektivt. Det å møte den økende etterspørselen samtidig som vi reduserer utslipp er et moralsk spørsmål. Vi kan ikke velge det ene eller andre, men løse begge problemene samtidig, sier olje- og energiministeren.

Global Energy Architecture Performance Index Report 2013 er ment å være et verktøy beslutningstagere kan støtte seg til for å løse utfordringer knyttet til økt etterspørsel, miljøhensyn og overgangen til et mer fornybart samfunn.

Pressemelding fra World Economic Forum

Les hele rapporten

Se interaktivt kart over landene i rapporten

Deltagerne i panelet. Fra venstre: Roberto Bocca (Senior Director, Head of Energy Industries i WEF). Siri Espedal Kindem (direktør for fornybar i Statoil), Christian Rynning-Tønnesen (konsernsjef Statkraft), Marius Holm (leder i Zero) og olje- og energiminister Ola Borten Moe (foto: JE / OED).