Historisk arkiv

Sameksistens på dagsorden i møte med Norges Fiskarlag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og olje- og energiminister Ola Borten Moe hadde torsdag 28. juni møte med Norges Fiskarlag i Trondheim. På møtet ble blant annet sameksistens mellom fiskeriene og petroleumsvirksomheten diskutert.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og olje- og energiminister Ola Borten Moe hadde torsdag 28. juni møte med Norges Fiskarlag i Trondheim.

På møtet ble blant annet sameksistens mellom fiskeriene og petroleumsvirksomheten diskutert. Det har tidligere vært pekt på uklarheter i næringene om rammeverket for seismiske undersøkelser. Statsrådene informerte Norges Fiskarlag om at det nå vil bli utarbeidet en veileder for å bedre på dette. Veilederen skal beskrive rammeverket som gjelder for seismiske undersøkelser på norsk sokkel.

- Erfaringene helt siden 60-tallet viser at fiskeri- og petroleumsvirksomhet kan leve side om side på havet. Vi vil fortsette å legge til rette for sameksistens mellom disse næringene som har stor betydning for Norge. Jeg er fornøyd med at vi nå kan begynne arbeidet med en veileder som skal tydeliggjøre forholdet mellom seismikk og fiskeri for fremtiden, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Olje- og energiministeren orienterte også Norges Fiskarlag, i forkant av offentliggjøringen, om hvordan innsamlingen av seismikk som Oljedirektoratet skal gjennomføre utenfor Nordlandskysten i år. Kartleggingen vil ikke starte før Havforskningsinstituttet har gjennomført sin makrellkartlegging i samme område. De ble også orientert om status for andre relevante saker. Olje- og energimininster Ola Borten Moe (t.h.) møtte leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen. (Foto: Lise Rist/OED)

- Med utgangspunkt i havet og næringer som petroleum, fiskeri og havbruk skapes det store verdier for det norske samfunnet. Disse næringene vil ha stor betydning for Norge i generasjoner framover. Myndighetene skal nå gjennomføre både makrellkartlegging og geologisk kartlegging utenfor Nordlandskysten. Vi utsetter nå oppstarten av den geologiske kartleggingen til senere i juli for å sikre god sameksistens, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe. 

Olje- og energimininster Ola Borten Moe (t.h.) møtte leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen. (Foto: Lise Rist/OED)

Bakgrunn

Det har i de siste årene vært konflikter knyttet til enkelte innsamlinger av seismikk. For å bedre informasjonen om rammeverket vil det nå bli utarbeidet en veileder som beskriver rammeverket som gjelder for seismiske undersøkelser på norsk sokkel. Veilederen vil også omhandle hvordan myndighetene håndterer saker der det kan oppstå konflikt mellom innsamling av seismikk og fiskeriaktivitet – gjeldende retningslinje synes ikke å være godt kjent blant næringsaktørene. Videre ble forhold knyttet til fiske etter makrell og seismikk diskutert. Her vil myndighetene blant annet se på om det er forsvarlig å starte innsamling av seismikk i Nordsjøen tidligere på året enn det som i dag er normen. For fremtiden vil dette gjøre det enklere å unngå konflikt mellom fiske etter makrell og innsamling av seismikk i Nordsjøen.

Olje- og energiministeren orienterte også Norges Fiskarlag om innsamlingen av seismikk som Oljedirektoratet skal gjennomføre utenfor Nordlandskysten i år. Dette er en innsamling som regjeringen foreslo for å styrke kunnskapen om petroleumsressursene i uåpnede deler av Nordland IV og V, jf. Meld. St. 10 (2010–2011). Et samlet Storting sluttet seg til denne anbefalingen og har fulgt opp med bevilgninger til gjennomføring i 2012.

Fiskarlaget har blant annet uttrykt bekymring for at innsamlingen vil gå på bekostning av et kartleggingstokt av makrellens utbredelse i norske farvann i regi av Havforskningsinstituttet. Hensynet til dette blir ivaretatt ved at seismikkinnsamlingen ikke starter før makrellkartleggingen i Nordland er ferdig.

Mer informasjon om saken finnes her.