Historisk arkiv

To småkraftsaker avgjort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har i dag fattet vedtak i to klagesaker som gjelder utbygging av små vannkraftverk i Hordaland. Vedtakene gjelder Stampaelva kraftverk i Jondal kommune og Opo kraftverk i Ullensvang herad.

Olje- og energidepartementet har i dag fattet vedtak i to klagesaker som gjelder utbygging av små vannkraftverk i Hordaland. Vedtakene gjelder Stampaelva kraftverk i Jondal kommune og Opo kraftverk i Ullensvang herad.

Utfall av klagebehandlingen:

Stampaelva kraftverk i Jondal kommune i Hordaland
Departementet har omgjort NVEs avslag for Stampaelva kraftverk og gitt konsesjon. Departementet mener at ved redusert slukeevne og økt slipp av minstevannføring vil fordelene i form av ny kraftproduksjon og lokal verdiskaping være større enn ulempene. Av hensyn til landskap og biologisk mangfold har departementet fastsatt at kraftverkets slukeevne ikke skal overstige 1,22 m³/s og at det skal slippes minstevannføring på 580 l/s i perioden 1.5-30.9 og 66 l/s resten av året. Kraftverket vil etter dette bidra med en årlig produksjon på ca. 19 GWh, som tilsvarer strømforbruket til om lag 950 husstander.

Opo kraftverk i Ullensvang herad i Hordaland fylke
Departementet har opprettholdt NVEs avslag på søknad om konsesjon til Opo kraftverk. Kraftverket er planlagt i Opo som har status som verna vassdrag. Opo kraftverk er planlagt med en installert effekt på 4,4 MW. Kraftverk over 1 MW i verna vassdrag kan ikke få konsesjon i henhold til vedtak i Stortinget. Det er derfor ikke grunnlag for å gi tillatelse til Opo kraftverk.