Historisk arkiv

Vedtak i to småkraftsaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har i dag fattet vedtak i to klagesaker knyttet til småkraftutbygging. Det gjelder Hopland kraftverk og Tvinna kraftverk i Stryn kommune i Sogn og Fjordane fylke.

Hopland kraftverk i Stryn kommune i Sogn og Fjordane
Departementet har delvis omgjort NVEs vedtak for Hopland kraftverk. Av hensyn til kulturmiljø i nedre deler av tiltaksområdet ga NVE konsesjon til en redusert utbygging med kraftstasjon flyttet opp til kote 50. NVEs vedtak er påklaget av tiltakshaver, som i etterkant av NVEs behandling har foreslått å legge nedre deler av vannveien i tunnel. Departementet mener at med vannvei delvis i tunnel vil det være akseptabelt med kraftstasjonsplassering på kote 5. Den endrede kraftstasjonsplasseringen vil øke årlig produksjon med ca. 1 GWh. Hopland kraftverk vil med dette bidra med en årlig produksjon på om lag 19 GWh fornybar energi.

Tvinna kraftverk i Stryn kommune i Sogn og Fjordane
Departementet har opprettholdt NVEs avslag på søknaden om konsesjon til Tvinna kraftverk. Departementet mener fordelene i form av økt kraftproduksjon og lokal verdiskaping vil være mindre enn ulempene for landskap, reiseliv og andre interesser. Det er lagt spesielt vekt på de negative konsekvensene Tvinna kraftverk vil ha for de verdifulle landskapselementene Tvinnefossen og Trollfossen.