Historisk arkiv

Bredt samarbeid om CO2-håndtering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen har ambisiøse mål for å gjennomføre CO2-håndtering på gasskraftverk og etablere en verdikjede for transport og injeksjon av CO2. (19.12.05)

Pressemelding

Nr.: 172/05
Dato: 19.12.2005

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Bredt samarbeid om CO2-håndtering

- Regjeringen har ambisiøse mål for å gjennomføre CO2-håndtering på gasskraftverk og etablere en verdikjede for transport og injeksjon av CO2. Oppgaven er svært krevende, og det haster med å komme i gang, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

- Tre prosjekter settes i gang umiddelbart. Prosjektene skal gi regjeringen et solid grunnlag i den videre oppfølgingen av Soria Moria-erklæringen. Jeg ser frem til at alle involverte parter bidrar konstruktivt i dette viktige arbeidet, og forventer konkrete resultater i løpet av første halvår 2006, sier olje- og energiminister Enoksen.

Følgende tre prosjekter startes opp umiddelbart:

Delprosjekt 1:
Innledende forhandlinger mellom de kommersielle aktørene i en CO2-kjede

Delprosjekt 2: Prosjektering av renseanlegg på Kårstø

Delprosjekt 3: Juridiske og organisatoriske sider ved statlig engasjement i en CO2-kjede

Delprosjekt 1 vil omfatte hele CO2-kjeden med fangst, transport og injeksjon av CO2 for økt oljeutvinning eller deponering. Gasskraftverk og andre store punktkilder til CO2 og oljeselskapene bringes sammen rundt forhandlingsbordet. Hensikten er å kvalitetssikre inntekter og kostnader i alle leddene i CO2-kjeden. Kartlegging av den reelle betalingsviljen til disse aktørene vil gi oversikt over mulige inntekter i kjeden, og dermed også rammene for statens engasjement. Det forutsettes at mulige selgere og kjøpere av CO2 bidrar på en forpliktende måte i prosessen.

Myndighetenes egne organer har bred og sammensatt kompetanse på CO2-håndtering, og flere av disse vil få konkrete oppgaver i arbeidet som nå settes i gang. Gassco, som er statens selskap for forvaltning av infrastruktur på sokkelen, vil koordinere de innledende forhandlingene i delprosjekt 1. Selskapet får også ansvar for å lede arbeid knyttet til infrastruktur og transport. Petoro, som ivaretaker av statens direkte eierandeler på sokkelen (SDØE), får ansvar for å lede arbeidet med å kartlegge mulig bruk av CO2 til økt utvinning i aktuelle felt, herunder mellomlagring av CO2. Gassnova, som ivaretar myndighetenes satsing på utvikling av teknologi for rensing av CO2 fra gasskraftverk, skal gi råd til Gassco og til myndighetene.

Delprosjekt 2 vil avklare tidsperspektiv og kostnader for etablering av renseanlegg på Kårstø. Målet er å etablere et slikt anlegg på Kårstø innen 2009. Arbeidet krever nært samarbeid med aktuelle leverandører av teknologi for CO2-rensing. Det skal også etableres en juridisk ansvarlig enhet, som kan stå ansvarlig for anbud og innkjøp, bygging, drift og eierskap av anlegget.

I delprosjekt 3 skal Olje- og energidepartementet i samarbeid med relevante departementer avklare ulike forhold knyttet til organisering og juridiske rammer for statens engasjement i CO2-kjeden. Utforming av et statlig engasjement som er robust i forhold til EØS-regelverket om statstøtte står sentralt i dette arbeidet.

Det er satt av 20 millioner kroner i statsbudsjettet for 2006 til å finansiere disse tre prosjektene.

Se også:
Pressemelding ifm tillegg til statsbudsjettet 2006

Tekst i Tilleggsprp nr. 1 (2005-2006) Om endring av St.prp nr. 1 om statsbudsjettet 2006 Kapittel 3.3.17 Olje- og energidepartementet kap. 1831 Miljøvennlig gassteknologi