Historisk arkiv

Tyrihans fremlegges for Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Stortingsproposisjonen om utbygging av Tyrihansfeltet ble i dag behandlet i Statsråd og legges nå frem for Stortinget. (02.12.05)

Pressemelding

Nr.: 165/05
Dato: 02.12.2005

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Tyrihans fremlegges for Stortinget

Stortingsproposisjonen om utbygging av Tyrihansfeltet ble i dag behandlet i Statsråd og legges nå frem for Stortinget.

-Utbyggingen av Tyrihans er en av destørste kommende utbyggingsprosjekter på norsk sokkel. Tyrihans er en meget lønnsom utbygging og vil gi et viktig bidrag til både den totale produksjonen og aktivitetsnivået på sokkelen. Jeg er derfor svært tilfreds med å kunne legge dette utbyggingsprosjektet frem for Stortinget, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Tyrihans ligger på Haltenbanken i Norskehavet om lag 40 km sørøst av Kristinfeltet. Feltet består av Tyrihans Sør som er et oljefelt med en gasskappe og Tyrihans Nord som er et gass- og kondensatfelt med en tynn oljesone.

Tyrihans planlegges bygd ut med 12 havbunnsbrønner fordelt på 5 bunnrammer. Produksjonen skal overføres i en 43 km lang rørledning til Kristin-plattformen før den blir sendt sammen med gass fra Kristin gjennom Åsgard transport til Kårstø. Væskeproduksjonen (kondensat og olje) vil sammen med produksjonen fra Kristinfeltet bli stabilisert og sendt gjennom en allerede eksisterende rørledning til Åsgard C for videre transport med tankskip.

De utvinnbare reservene er anslått til 34,8 milliarder standard kubikkmeter rikgass og 29 millioner standard kubikkmeter olje. Produksjonen er planlagt å starte opp sommeren 2009 og vil ventelig vare frem til 2026. Investeringsanslaget for Tyrihans er på 13,5 milliarder 2005-kroner. Statoil ASA er operatør og har en eierandel på 46,8 pst. Øvrige rettighetshaverne i Tyrihans er Total E&P Norge as (26,51 %), Norsk Hydro Produksjon AS (12 %), Eni Norge AS (7,9 %) og ExxonMobil E&P Norway AS (6,75 %).