Historisk arkiv

Utbygging av Tordis IOR er godkjent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Prosjektet vil bli det første i verden som tar i bruk fullskala havbunnsseparasjon. Det vil bidra til å øke utvinningsgraden i Tordisfeltet fra 49 % til 55 %, hvilket øker uttaket av olje fra feltet med 35 millioner fat. (16.12.05)

Pressemelding

Nr.: 171/05
Dato: 16.12.2005

Kontaktperson: Trude Larstad, 22 24 61 07

Utbygging av Tordis IOR er godkjent

Regjeringen godkjente i statsråd i dag utbyggingen av Tordis IOR*. Prosjektet vil bli det første i verden som tar i bruk fullskala havbunnsseparasjon. Det vil bidra til å øke utvinningsgraden i Tordisfeltet fra 49 % til 55 %, hvilket øker uttaket av olje fra feltet med 35 millioner fat. Samtidig bidrar prosjektet til at utslippene av produsert vann fra feltet reduseres betydelig og til viktig videreutvikling av teknologi for havbunnsseparasjon.

-Prosjektet Tordis IOR viser hvordan utvikling og bruk av ny teknologi bidrar til økt oljeutvinning i modne felt på norsk sokkel. Jeg syns det er positivt at operatøren Statoil og rettighetshaverne på Tordisfeltet har besluttet å ta i bruk denne nye og fremtidsrettede teknologien for å øke oljeutvinningen, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. -Dette er teknologi som vil få stor betydning for økt oljeutvinning på norsk sokkel og internasjonalt, sier statsråden.

Tordisfeltet ligger i Tampenområdet mellom feltene Gullfaks og Snorre. Feltet er bygd ut med flere undervannsinstallasjoner koblet opp mot Gullfaks C-plattformen. Det har vært produsert olje fra feltet siden 1994.

Tordis IOR innebærer økt oljeutvinning fra Tordisfeltet ved omlegging til lavtrykksproduksjon. Dette gjøres både ved modifikasjoner på Gullfaks C-plattformen og ved installasjon av et anlegg for havbunnsseparasjon. Tordis IOR utbyggingen medfører investeringer på om lag 2 milliarder kroner. Økt oljeutvinning med lavtrykksproduskjon fra Tordisfeltet starter høsten 2006, mens havbunnsseparasjon starter opp høsten 2007.

Statoil ASA er operatør og har en eierandel på 28,22 %. Øvrige rettighetshavere i Tordis er RWE Dea Norge AS (2,8 %), Total E&P Norge AS (5,6 %), Idemitsu Petroleum Norge AS (9,6 %), ExxonMobil Exploration & Production Norway AS (10,5 %), Norsk Hydro Produksjon a.s (13,28 %) og Petoro AS (30 %).

*IOR=Increased Oil Recovery (økt oljeutvinning)