Historisk arkiv

Arbeidet med evaluering av energiloven er i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

-Et viktig formål med utredningene vil være å få fram om erfaringer og resultater på de ulike områdene er i samsvar med målsettingene i energipolitikken, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. (20.12.2006)

Pressemelding

Nr.: 148/06
Dato: 20.12.2006

Kontakt: Pressevakttelefon 415 73 500

Arbeidet med evaluering av energiloven er i gang

Med bakgrunn i Soria Moria-erklæringen starter nå regjeringen arbeidet med gjennomgang og evaluering energiloven. Regjeringen legger opp til en bred prosess hvor hele det politiske miljøet, bransjeorganisasjoner og interessegrupper inviteres til å ta del i arbeidet.

Energiloven gir rammer for organiseringen av kraftforsyningen. Loven trådte i kraft 1. januar 1991, og innførte et marked for produksjon og omsetning av elektrisk kraft. Overføringsnettet ble underlagt regulering av Norges vassdrags- og energidirektorat. Energiloven la det rettslige grunnlaget for en effektivisering av kraftforsyningen.

Som et grunnlag for det videre arbeidet skal Olje- og energidepartementet nå gjennomføre utredninger knyttet til fire sentrale tema i energipolitikken:

  • Vilkårene for ny kraftproduksjon
  • Disponering av vannmagasinene
  • Vilkårene for utvikling av varmesektoren
  • Energieffektivisering på forbrukssiden

-Et viktig formål med utredningene vil være å få fram om erfaringer og resultater på de ulike områdene er i samsvar med målsettingene i energipolitikken, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. -Disse utredningene vil danne et grunnlag for den videre prosessen, hvor de ulike miljøene som berøres av energipolitikken skal trekkes aktivt inn i arbeidet. Medvirkning og høringer vil være en viktig del av arbeidet, sier statsråd Enoksen.

Utredningene skal også omfatte annet relevant lovverk og myndighetsbestemte forhold. Utredning om vilkårene for ny kraftproduksjon vil bli den mest omfattende av utredningene. Handlingsrommet i forhold til EØS-avtalen vil stå sentralt.

OED vil om kort tid sende utredningene ut på anbud. Utredningene skal gjennomføres våren 2007, og legges fram etter sommeren 2007.