Historisk arkiv

Kraftsituasjonen i Midt-Norge — et omfattende arbeid er gjort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringens plan for å styrke kraftsituasjonen i regionen er basert på tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ny produksjon, samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge.

Pressemelding

Nr.: 142/06
Dato: 14.12.2006

Pressekontakt: telefon 415 73 500

Kraftsituasjonen i Midt-Norge – et omfattende arbeid er gjort

-Det er gjort et betydelig arbeid med å få på plass tiltak for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge i løpet av det siste året, uttaler olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Regjeringens plan for å styrke kraftsituasjonen i regionen er basert på tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ny produksjon, samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge.

-Statnetts planlagte tiltak for å sikre kraftforsyningen i Midt-Norge er svært viktige. Jeg er fornøyd med at Statnett har iverksatt tiltak som skal sikre kraftsituasjonen i Midt-Norge i årene som kommer, sier statsråd Enoksen.

-I tillegg gjøres det nå en betydelig innsats for å få på plass ny produksjon i regionen, sier Enoksen. Det er viktig å øke kraftproduksjonen i regionen. -Å få klarlagt rammene for en varig energiløsning er det som nå gjenstår før regjeringen kan legge fram en fullstendig handlingsplan for Midt-Norge. Jeg er i kontakt med de ulike selskapene og vil legge fram en fullstendig handlingsplan for Midt-Norge så snart nødvendige avklaringer er gjort, sier Odd Roger Enoksen.

Tiltak for økt overføringskapasitet, økt satsing på energiomlegging og ny produksjon, samt andre tiltak som skal sikre forsyningssikkerheten i Midt-Norge oppsummeres i følgende punkter:

Overføringsevnen - Statnetts tiltak for å styrke overføringsnettet i Midt-Norge:

  • Flere større nettinvesteringer, blant annet konkret knyttet til utvidelsen av Norsk Hydros aluminiumsverk på Sunndalsøra og Ormen Lange utbyggingen er utført (se faktaark).
  • Det vil bli investert i anlegg for spenningsstøtte i overføringsnettet som vil komme på plass i 2007 og 2008.
  • Det er i dag på norsk side besluttet å øke overføringskapasiteten mellom Midt-Norge og Sverige (Nea-Järpströmmen) som skal være på plass fra høsten 2009.
  • Ny overføringsforbindelse mellom Sogn og Møre som ventes ferdig i 2011-2012 er meldt.

Energiomlegging

  • Enova har flere tiltak for satsing på energisparing, økt produksjon av fornybar energi og informasjonstiltak. En fordobling av rammene til Enova gir mulighet for en betydelig økning i satsingen.

Tilrettelegging for ny kraftproduksjon

  • En ny støtteordning til fornybar elektrisitet gjennom Enova for å realisere vind- vann og biokraftprosjekt i området er initiert.
  • NVE styrker saksbehandlerkapasiteten og prioriterer konsesjonssaker for vann- og vind i Midt-Norge (se faktaark).
  • Det er kontakt med aktuelle utbyggere av gasskraft i Midt-Norge for å sikre en permanent og robust kraftforsyning i regionen. Her er tre prosjekter under planlegging; Tjeldbergodden, Elnesvågen og Skogn.

Tiltak for å håndtere svært anstrengte kraftsituasjoner

  • Statnett har besluttet å investere i to reservekraftverk på til sammen 300 MW til bruk i svært anstrengte kraftsituasjoner. Anleggene skal lokaliseres i Midt-Norge og skal være klar for bruk i begynnelsen av 2008. Det arbeides videre med å etablere ytterligere et reservekraftverk.

Vedlagt pressemeldingen følger faktaark med nærmere omtale av sentrale punkter.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen vil være tilgjengelig for presse kl. 18.00 – 19.00 i dag 14. desember. For avtale, ring OEDs pressevakttelefon 415 73 500 eller Trude Larstad på 936 67 742.

Fakta og bakgrunn i pdf format