Historisk arkiv

RNB 2006: Økte bevilgninger til sikringstiltak etter vinterflommen i Trøndelag januar 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Det største tiltaket blir utført i Lauvsneselva i Flatanger kommune, der en bru og et bolighus ble tatt av elva under flommen, og et bolighus ble hengende på elvekanten. (12.05.06)

Pressemelding

Nr.: 59/06
Dato: 12.05.2006

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

RNB 2006: Økte bevilgninger til sikringstiltak etter vinterflommen i Trøndelag januar 2006

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å bevilge 57 millioner kroner over revidert nasjonalbudsjett til forebyggende sikringstiltak etter skadeflommene på Vestlandet og i Trøndelag høsten 2005 og vinteren 2006. Om lag halvparten av bevilgningen vil bli brukt i Trøndelag. Det planlegges tiltak i til sammen 10 kommuner i Nord-Trøndelag og i Rissa kommune i Sør-Trøndelag. Disse omfatter både nye permanente tiltak og reparasjon av eldre sikringstiltak i vassdragene.

- Sikkerhet for liv, helse og viktig infrastruktur langs landets vassdrag prioriteres høyt av regjeringen, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. -Dette er samtidig med på å sikre bosettingen i distriktene.

Det største tiltaket blir utført i Lauvsneselva i Flatanger kommune, der en bru og et bolighus ble tatt av elva under flommen, og et bolighus ble hengende på elvekanten. Det skal bygges sikringsanlegg i 1200 meters lengde som beskytter sentrum i Lauvsnes med industriområde, boliger, veier og bru.

Under flommen oppsto det skader på eksisterende sikringsanlegg langs Namsen, og det gikk flere mindre ras, spesielt i Grong kommune. Langs hele Namsen er det partier med kvikkleire, og erosjon i disse massene kan utløse større ras. Både i Grong kommune og i Overhalla kommune er sentrumsområdene med skole, boliger og veier utsatt ved nye flommer. Også langs Verdalselva i Verdal kommune, i Steinkjerelva i Steinkjer kommune og i Stjørdalselva i Stjørdal kommune oppsto det flomskader på eksisterende sikringsanlegg. De viktigste anleggene skal settes i stand slik at de kan beskytte bebyggelsen ved fremtidige flommer.

Selv om det har oppstått skader på eksisterende sikringsanlegg, fungerte de etter hensikten under flommen. Boliger og annen infrastruktur ble beskyttet mot større skader.

I Namsos, Overhalla, Åfjord, Verran og Leksvik kommuner skal det utføres nye sikringstiltak for å beskytte boligområder, industri og veier.

Mer om revidert nasjonalbudsjett 2006