Historisk arkiv

Tettere energisamarbeid mellom Norge og EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

I en telefonkonferanse i dag mellom EUs energikommissær Andris Piebalgs og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen ble de to enige om å ytterligere styrke energisamarbeidet mellom EU-kommisjonen og Norge ved å opprette en felles samarbeidsgruppe. (30.08.06)

Pressemelding

Dato: 30.08.06

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Tettere energisamarbeid mellom Norge og EU

IP/06/

Brussel/Oslo, 30. august 2006

Felles pressemelding

Grunnet arbeidet med statsbudsjettet i Oslo i dag er Energidialogmøtet mellom EUs energikommissær Andris Piebalgs og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen utsatt til 15. september. I en telefonkonferanse i dag ble de to imidlertid enige om å ytterligere styrke energisamarbeidet mellom EU-kommisjonen og Norge ved å opprette en felles samarbeidsgruppe. Gruppens hovedoppgave vil være å gjennomgå hele spekteret av energirelaterte tema og legge fram konkrete forslag til møtene på ministernivå. Partene understreket sin felles interesse for et tett og omfattende samråd omkring en rekke energispørsmål. Norge er en viktig eksportør av olje og gass til det europeiske markedet og er fullt integrert i EUs indre energimarked gjennom EØS-avtalen.

"Denne samarbeidsgruppen bør kunne hjelpe oss til å utnytte bedre det store potensialet i energisamarbeidet mellom EU og Norge," sier EUs energikommissær Piebalgs. "Dialogen med Norge har vært utmerket i mange år, men med dette initiativet håper vi å gjøre den mer resultatorientert."

"EU er vårt største marked for olje og gass, og Norge dekker en betydelig del av EUs forbruk av olje og gass," sier olje- og energiminister Enoksen. "Dette forutsetter et tett samarbeid. Den nyopprettede samarbeidsgruppen vil gi oss en meget god mulighet til å gjennomgå bilaterale energitema av felles interesse, spesielt i forhold til olje og gass."

Begge parter understreker betydningen av at energidialogen mellom EU- kommisjonen og Norge reflekterer interessene til både energiprodusenter og konsumenter. Dialogen er basert på en felles forståelse av at energi spiller en viktig rolle i arbeidet med å oppnå mål om konkurranseevne, bærekraftig utvikling og forsyningssikkerhet.

De to vil også avtale et Energidialogmøte for første halvdel av 2007. Hovedtema på dette møtet vil være samarbeidsgruppens rapport om energisikkerhet. Her vil en også diskutere samarbeidsgruppens anbefalinger om hvordan en kan ytterligere forsterke energisamarbeidet, samt konkrete forslag til oppfølging på begge sider.

Kontakter EU-kommisjonen:

Ferran Tarradellas: +32/2.296.62.93, +32/498.966.293 - ferran.tarradellas@ec.europa.eu
Marilyn Carruthers: +32/2.299.94.51, +32/498.999.451 - marilyn.carruthers@ec.europa.eu

Kontakt Olje- og energidepartementet:

Sissel Edvardsen +47/22246109 +47/90197382

se@oed.dep.no