Historisk arkiv

EU-Norge energidialogen: Begge parter bekrefter det sterke engasjementet for CO2-fangst og -lagring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Felles pressemelding fra olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og EUs energikommissær Andris Piebalgs

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og EUs energikommissær Andris Piebalgs møttes i Stavanger i går og i dag for å utveksle synspunkter på EUs nylig vedtatte energipolitikk for Europa og oppfølgingen av denne.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen og EUs energikommissær Andris Piebalgs møttes i Stavanger i går og i dag for å utveksle synspunkter på EUs nylig vedtatte energipolitikk for Europa og oppfølgingen av denne. Diskusjonen fokuserte også på liberaliseringen av energimarkedene, tilbud og etterspørsel etter gass i EØS-området, mulighetene som teknologi for fangst og lagring av CO2 gir, samt internasjonale energispørsmål. Begge parter ble orientert om aktivitetene i den felles energisamarbeidsgruppen, som ble etablert i september i fjor.

Etter presentasjon av interimrapporten fra den felles undersøkelsen om tilbud og etterspørsel av gass i EØS-området, sa energikommisæren følgende: ”Jeg er spesielt oppmuntret av den antatte økningen i gassforsyningen fra norsk sokkel, som fra dagens nivå på omtrent 90 milliarder kubikkmeter gass kan komme opp i 125 -140 milliarder kubikkmeter rundt 2015. Dette er viktig når vi ser på forventet vekst i gasskonsumet, og behovet for tilleggsforsyninger av gass i EU i tiden framover.”

Begge parter ble enige om å sluttføre gassrapporten innen utgangen av 2007, med spesiell vekt på spørsmål om nye rørledningsprosjekter og handel med gass.

Etter å ha gjennomgått status i samarbeidet mellom Norge og EU, ble Piebalgs og Enoksen enige om å se spesielt på følgende områder:

  • Muligheten for norsk deltakelse i EUs formelle og uformelle grupper.
  • EU-programmer som er relevante for Norge på energiområdet, herunder samarbeid om enkeltprosjekter.
  • Alle forhold i forbindelse med fangst og lagring av CO2 (juridisk, forskningsmessig og med hensyn til allmenn aksept).
  • Energiaspektene ved Den nordlige dimensjon.

I dag har Piebalgs og Enoksen besøkt Sleipnerfeltet, hvor CO2 har vært trygt lagret 1000 meter under havbunnen i Utsiraformasjonen i mer enn ti år. Formasjonen har en lagerkapasitet på mer enn 600 milliarder tonn CO2. Det såkalte SACS-prosjektet (saline aquifier carbon dioxide) - som er delfinansiert av Europakommisjonen og Statoil - har demonstrert at den injiserte CO2 holder seg på plass. Både Europakommisjonen og Norge arbeider intenst med å etablere demonstrasjonsprosjekter for CO2-teknologi så snart som mulig.

”Norge er en energinasjon med en sterk forpliktelse til å løse klimautfordringene. Målet er å gjøre CO2-håndtering til en realitet. Vi har forpliktet oss til å støtte utviklingen av teknologiske løsninger på dette området, i samarbeid med selskaper og forskningsinstitusjoner i Norge, og i samarbeid med andre land,” sier olje- og energiminister Enoksen.

”Jeg er overbevist om at CO2-fangst og lagring kan bli et vesentlig bidrag til å redusere verdens CO2-utslipp. Sleipnerløsningen viser at det er mulig med en sikker lagring av CO2,” sier energikommisær Piebalgs etter besøket på Sleipnerfeltet.

Stavanger 25. juni 2007