Historisk arkiv

Kunnskapsinnhenting i forvaltningsplanen for Barentshavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Som en del av oppfølgingen av den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdet utenfor Lofoten, ble det i statsbudsjettet for 2007 satt av 70 millioner kroner til seismiske undersøkelser i Nordland VII og Troms II.

Som en del av oppfølgingen av den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdet utenfor Lofoten, ble det i statsbudsjettet for 2007 satt av 70 millioner kroner til seismiske undersøkelser i Nordland VII og Troms II. Denne satsingen videreføres og styrkes ytterligere i statsbudsjettet for 2008, med en samlet bevilgning på 140 millioner kroner til seismiske undersøkelser i disse områdene. Det er Oljedirektoratet som gjennomfører undersøkelsene.

- Oljedirektoratets undersøkelser gir et viktig bidrag til styrkingen av beslutningsgrunnlaget for oppdateringen av forvaltningsplanen i 2010. Dette er en del av regjeringens strategi for nordområdene, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

Oljedirektoratet har i sommer samlet inn 2D-seismikk i deler av området. Fokus har vært på å dekke de områdene hvor det ikke allerede foreligger gode data. Planene for neste sommer er videre innsamling av 2D-seismikk, samt 3D-seismikk i utvalgte områder.

- Jeg har merket meg at det fra fiskerihold er uttrykt bekymring for de negative virkningene Oljedirektoratets seismikkinnsamling kan få for lokale fiskere i disse spesielt viktige områdene for fiskerivirksomheten. Olje- og energidepartementet vil ta initiativ til en gjennomgang av konsekvensene seismikkinnsamlingen medfører for berørte fiskere i disse områdene, og vurdere om det er behov for tiltak i dialog med næringens organisasjoner og lokale aktører. Resultatene av gjennomgangen vil være klare før neste års innsamling av seismikk, sier Haga.


Norges rolle som polarnasjon
I statsbudsjettet for 2008 settes det videre av midler til kartlegging av norsk kontinentalsokkel i Antarktis. FNs havrettskonvensjon pålegger Norge å framlegge dokumentasjon om norsk kontinentalsokkel utenfor 200 nautiske mil innen 2009. I den forbindelse er det nødvendig å samle inn data for å kunne vise at Norge oppfyller sine folkerettslige forpliktelser, og for å kunne fastsette en korrekt grense mellom kontinentalsokkelen og det internasjonale havbunnsområdet utenfor den norske delen av Antarktis.

- Datainnsamlingen vil gi ny kunnskap om disse havområdene og bidra til å sikre norske interesser i Antarktis i tråd med Antarktis-traktaten, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.