Historisk arkiv

Mot 100 % kommersiell interesse for finansiering av Skanled

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen uttrykker stor tilfredshet med utviklingen av et gassrør fra Kårstø til Østlandet (Grenland), Sverige og Danmark (Skanled), hvor enda flere selskaper nå har vist interesse for eierskap og kjøp av transportkapasitet. (25.04.07)

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen uttrykker stor tilfredshet med utviklingen av et gassrør fra Kårstø til Østlandet (Grenland), Sverige og Danmark (Skanled), hvor enda flere selskaper nå har vist interesse for eierskap og kjøp av transportkapasitet.

Gassco fikk i 2005 et oppdrag fra Olje- og energidepartementet om å undersøke om det er kommersielt grunnlag for en rørledning fra Kårstø for uttak av etan og tørrgass i Grenland. Basert på Gasscos arbeid signerte industri- og energiselskaper langs traseen for røret en avtale om finansiering av videre konseptstudier. Dette omfattet også utvidelser av systemet til Vest-Sverige med mulighet for avgrening til Lista og Oslofjorden. Utvidelsene ble gjort for å sikre et tilstrekkelig volumgrunnlag i rørledningen. I januar 2007 ble omfanget av prosjektet ytterligere utvidet og omfatter nå også en avgrening til Danmark.

Samtidig ga norske, svenske og danske selskaper en viljeserklæring om å dekke en betydelig andel av investeringen i rørledningen (70 prosent) samt bruk av transportkapasiteten i røret. Gassco har siden opplyst at ytterligere selskaper ønsker å investere i rørledningen i tillegg til å kjøpe transportkapasitet. Den kommersielle interessen for rørledningen er nå stor nok til å dekke 100 prosent av eierskapet.

Departementet har hatt løpende oppfølging av prosjektet, og har også vært i dialog med de to berørte selskapene i Grenland om etableringen av et separasjonsanlegg for uttak av etan. Departementet har anmodet Gassco om å bistå selskapene med etableringen av et slikt anlegg.

- Jeg er svært fornøyd med at interessen for eierskap og bruk av rørledningen er så stor, og at det ligger an til at gassrøret Skanled nå fullfinansieres kommersielt. Det betyr at det ikke er nødvendig med tiltak fra myndighetenes side nå for å få realisert transportrøret. Gassco har gjort en god jobb og vi følger deres anbefalinger, men vil selvsagt følge utviklingen nøye framover, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

På gassprosesseringsterminalen på Kårstø i Rogaland er det planlagt å injisere etan i vanlig salgsgass. Gassblandingen transporteres fra Kårstø til Rafnes hvor et separasjonsanlegg kan ta ut etan og tyngre hydrokarboner, samt salgsgass for lokal bruk. Det vil også etableres en kompressorstasjon for videre eksport av salgsgass til Sverige og Danmark.

Det nye transportsystemet skal i første omgang dekke behovet for sikker forsyning av råstoff og energi til industrien i Grenland, Vest-Sverige og Danmark. Etan vil benyttes av den lokale petrokjemiske industrien i Grenland og erstatte transporten med skip fra Kårstø til Rafnes. Dansk produksjon som i dag forsyner både Sverige og Danmark med naturgass er ventet å avta om 3-5 år. Det planlagte transportsystemet vil dermed kunne bidra til å sikre gassleveranser i disse markedene.

Beslutning om gjennomføring av transportsystemet tas i 2009, med en eventuell ferdigstillelse i slutten av 2012. Tiden fram til investeringsbeslutning skal brukes på forprosjektering og myndighetsbehandling både i Norge, Sverige og Danmark.

Kontaktperson: Med statsråden i Bergen: Politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien, 902 84 261. I Oslo: Pressevakttelefonen 415 73 500