Historisk arkiv

Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA prekvalifisert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energidepartementet har i dag prekvalifisert Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG) som rettighetshaver på norsk kontinentalsokkel. PGNiG er det niende selskapet som så langt i år har blitt prekvalifisert som operatør eller rettighetshaver på norsk kontinentalsokkel.

PGNiG har en lang historie som gass- og oljeprodusent i Polen. Selskapet har ca 30 000 ansatte og var 100 % statseid inn til 2005, da selskapet ble delprivatisert. Selskapet opererer over 200 lete- og produksjonslisenser og hadde i 2006 tilnærmet 100 % av gass- og 60 % av oljeproduksjonen i Polen. Selskapet er også ledende innen det polske gassmarkedet og er den største polske gassimportøren. I tillegg opererer PGNiG 6 gasslager i Polen. PGNiG’s totale olje- og gassproduksjon ligger i overkant av 30 mm boe/år. For mer informasjon om selskapet, se www.pgnig.pl.

For å få nye kompetente aktører inn på sokkelen, har norske myndigheter opprettet et system for prekvalifisering av både rettighetshavere og operatører. Bakgrunnen for opprettelsen av dette systemet er å gi selskapene et tilbud om evaluering fra norske myndigheter av deres egnethet for deltakelse på norsk kontinentalsokkel før selskapene bruker ressurser på å vurdere konkrete forretningsmuligheter.

For mer informasjon om prekvalifiseringssystemet samt oppdatert oversikt over operatører og andre rettighetshavere på norsk kontinentalsokkel, se Oljedirektoratets nettsted www.npd.no.