Historisk arkiv

Statsråd Enoksen legger grunnsteinen til Risavika Gas Centre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen besøker Energiparken i Risavika onsdag 5. september kl. 09.30 – 11.30. Her vil han legge ned grunnsteinen til det nye Risavika Gas Centre.

-Det er en glede å kunne legge ned grunnsteinen for Risavika Gas Centre. Det er en viktig grunnstein som markerer at det satses i energi-Norge for å utvikle ny teknologi som kan bidra til mer effektiv og miljøvennlig bruk av gass både innenlands og utenlands, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

-Strategien bak opprettelsen av Risavika Gas Centre passer som hånd i hanske med regjeringens målsetting om å ta mer av gassen i bruk i Norge, ikke minst til industrielle formål hvor den vil ha gode miljøeffekter som erstatning for tyngre brensler, sier statsråd Enoksen. 

Lyse, Statoil, Shell, Universitetet i Stavanger og Rogalandsforskning har gått sammen om å etablere et senter for miljø- og gassteknologi i Risavika. Risavika Gas Centre skal bli et ledende senter for storskala testing av utstyr for en mer miljøvennlig produksjon og bruk av naturgass. Senteret vil tilby industrielle aktører mulighet til å teste teknologier og produkter på demonstrasjonsnivå og i større skala når det gjelder miljøvennlig bruk av naturgass. Etter planen skal senteret åpne tidlig i 2008.

Gassenteret bygger på et fundament for ny næringsvirksomhet som Energiparken har lagt gjennom de senere årene. Energiparken eies av Lyse, Shell og Statoil, og skal være en næringspark for utvikling av fremtidsrettede energi- og miljøteknologier. En viktig brikke i utviklingen av en slik næringspark har vært rørledningen som fører gass fra Kårstø til Risavika. Denne gassen er utgangspunktet for Risavika Gas Centre, Lyses rørnett som distribuerer naturgass lokalt og ikke minst det nye produksjonsanlegget for LNG som Lyse, sammen med Celsius Invest og IM Skaugen, har vedtatt å bygge. LNG-anlegget vil bli et av Europas største produksjonsanlegg for LNG og årlig kunne produsere 300 000 tonn LNG.

Pressekontakt for statsråden på reisa er politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien, 90 28 42 61